ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Евгений Романов: В НВАЕЦ, която навършва 50 години безопасна експлоатация, е заложено голямо бъдеще

29.09.2014

На 26 септември 2014 година на Нововоронежската АЕЦ се състоя тържествено събрание в чест на деня на работниците от ядрената промишленост и 50-годишнината на централата.

Приветствия прочетоха от името на Председателя на Правителството на РФ Дмитрий Медведев, Председателя на Държавната Дума на Русия Сергей Нарышкин, губернатора на Воронежка област Алексей Гордеев и много други.

Генералният директор на Концерна «Росэнергоатом» Евгений Романов, в изказването си на тържественото събрание, отбеляза в какво е уникална НВАЕЦ: “Всички блокове на централата са съвършено различни. Различните апарати се експлоатират и обслужват по различен начин. Всеки си има свой характер. колективът на Нововоронежската АЕЦ, който притежава много сложен набор от оборудване, прекрасно се справя със всички свои задачи, и заема призовите места. Колективът е уникален, а от научно-техническа гледна точка е просто неподражаем, затова с голяма почит искам да го поздравя за постиженията.нВ централата е заложено голямо бъдеще”.

Гостите и колегите, включително и чуждестранните, високо оцениха уникалността на централата и професионализма на ядрените енергетици. Например, Владимир Пименов, генерален конструктор на ОКБ «Гидропресс», където са проектирани всичките реактори, които се експлоатират на Нововоронежската площадка, подчерта, че на НВАЕЦ е отработвана технологията ВВЭР, която после е тиражирана по целия свят. “За нас НВАЕЦ е централа пионер, която внедрява всички наши нови технически решения. Квалификацията на персонала е много висока, аз даже бих казал “най-висока” сред всички атомни електроцентрали с реактори ВВЭР”, – отбеляза Владимир Пименов.

Според думите на ръководителя на отделението по водно-водни реактори към Научно-изследователския център “Курчатовскии институт” Александр Журбенко, сега на НВАЕЦ гледат с особено внимание всички чуждестранни партньори, планиращи да строят АЕЦ с реактори ВВЭР.” АЭС-2006 е уникален проект на новото време, отговарящ на всички съвременни предизвикателства”, – заключи Александр Журбенко.

Програмата на празниците за 50-годишнината на НВАЕЦ започна няколко дни по-рано с Международната научно-техническа конференция (МНТК) “Полувековно осигуряване на безопасността на АЕЦ с ВВЭР в Русия и в чужбина”, в която участваха повече от 250 представители на атомни електроцентрали, научно-изследователски и проектантски институти, заводи-производители на оборудване, надзорни органи, учени от Русия, а също така и техни колеги от България, Германия, Иран, Украйна, Чехия и Финландия, където се експлоатират енергоблокове построени по проекти, аналогични на нововоронежските.

На пленарното заседание “История и развитие на ядрения отрасъл в Русия и по света” директорът на НВАЕЦ Владимир Поваров отбеляза, че на 30 септември 1964 година, когато първи блок даде първият ток в единната енергийна система на страната, стана рожден ден на промишлената ядрена енергетика на страната.

“На нашата площадка може да се проследи цялата история на създаването и еволюцията на АЕЦ с реакторите ВВЭР: от първия блок ВВЭР-210 до първите блокове от второ поколение с ВВЭР-440. Сега на площадката на НВАЕЦ се съоръжават серия от реакторни установки вече от трето поколение – АЭС-2006. Всички блокове с реактори ВВЭР демонстрираха техническия напредък на ядрените енергийни източници, свидетелство за което е 50-годишният безавариен опит в експлоатацията на нашата централа”, – подчерта директорът на АЕЦ.

В навечерието на юбилея също се състоя откриването на пълномащабния тренажор, където ще се подготвя оперативният персонал за блоковете от III поколение. Заповедта за допускане до обучение беше подписана от генералния директор на Концерна «Росэнергоатом» Евгений Романов. Според думите му, пълномащабен тренажор за първи път се въвежда в действие преди пускането на новите блокове от трето поколение.

Източник: http://www.novnpp.rosenergoatom.ru/about/press-center/news/38138780459f5db8854de5ab4d50cfc2

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари