ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пред комплекса на МААЕ демонстрираха дрон за Фукушима

29.09.2014

Безпилотен летателен апарат (БПЛА), предназначен за дозиметрично разузнаване в труднодостъпни или потенциално-опасни места, беше демонстриран по време на 58-та сесия на генералната конференция на МААЕ във Виена.

 

Демонстрацията направиха специалисти от лабораторията по ядрена наука и инструментално оборудване на МААЕ.

Разработката на дрона и измерителното оборудване са дело на МААЕ съвместно със специалисти от японската префектура Фукушима.

На 25 септември БПЛА извърши 4 кратки демонстрационни полета пред входа на комплекса от здания на МААЕ. Присъстващите имаха възможност да се убедят в добрата работа на системата позициониране, управление и стабилизация на полета.

По време на демонстрациите беше отбелязано, че първият дрон от този тип скоро ще започне работа в префектурата Фукушима.

Освен БПЛА, участниците в генералната конференция имаха възможност да разгледат образци на дозиметрично и спектрометрично оборудване разработено с участието на МААЕ и вече доставяно в страните-членки на агенцията.

По-специално, за демонстрация на възможностите на портативния спектрометър като пример бяха използвани данните за дозиметричната обстановка в района на бивш военен завод в една от републиките на бившия СССР.

Репортажът от демонстрацията на БПЛА и измерителното оборудване са дело на кореспондентите на AtomInfo.Ru и AtomInfo.Bg. Снимките подготви Игор Балакин – (AtomInfo.Ru).

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19