ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нова технология за химическо извличане на радиоактивен цезий от почвата

10.09.2011

В Япония е разработена нова технология, позволяваща по химичен път много ефективно да се извлича от почвата радиоактивния цезий. Откритието е на група изследователи от Националния институт за пови научно-промишлени технологии (NIAIST).

Според съобщението, като се използва разредена сярна киселина, която се смесва с заразената с цезиеви изотопи почва при температура 95 градуса се осигурява почти 90% дезактивация. При температура 200% ефективността е почти 100%.

Високата ефективност на този метод се обезпечава също чрез добавянето на разтвор от Берлински лазур – тъмно-син нетоксичен пигмент, една от първите бои. Слабият разтвор на сярна киселина, подчертават учените, не разрушава структурата на почвата и може да се използва за многократна дезактивация на заразената почва.

Планира се новият метод в най-близко време да бъде изпробван в зоната на АЕЦ “Фукушима-1”, около която на много места в момента се отчита достатъчно висока концентрация на радиоактивни вещества, в това число и изотопите на цезий-135 и 137 с дълъг период на полуразпад. В момента с цел намаляване нивото на радиацията горният слой на почвата се сваля и складира в специални хранилища, което е крайно нерентабилна операция.

Интересни подробности за цезия:

В природата този сребристо-бял метал се срещакато стабилен изотоп Cs-133. Това е рядко срещан елемент със средно съдържание в земната кора 3,7*10-4 %. Цезия е постоянен химически микрокомпонент в растенията и животните.
Основните органи, в който се натрупва се мускулите, сърцето и черния дроб. Той е слабо токсичен, но биологичната му роля в организма не е окончателно изяснена.

Cs-137 е β и γ излъчващ радиоизотоп, един от главните компоненти на техногенното радиоактивно замърсяване на биосферата. Съдържа се в радиоактивните изхвърляния, утайките и отпадъците от радиохимичните производства. Интензивно се натрупва в почвата и дънните отлагания. Коефициента на натрупване е особено висок в пресноводните водорасли и арктическите растения, особено лишейте, а от животните в северните елени, чрез мъха с който се хранят.

В човешкия организъм Cs-137 е разпределен повече или по-малко равномерно и съществено поразяващо действие не оказва, но нормирането на териториите по степента на заразяване на природата с радионуклиди се провежда, предимно по Cs-137.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари