ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Танзания и МААЕ – 38 години сътрудничество

26.09.2014

Делегацията на Обединена Република Танзания проведе на 24 септември брифинг, посветен на 38 годишното техническо сътрудничество с МААЕ.

 

Брифингът беше организиран в рамките на 58-та сесия на генералната конференция на МААЕ, която се провежда през тази седмица във Виена.

Програмите за техническо сътрудничество (ТС-програми) на МААЕ си поставят за задача да помагат за консолидирането на усилията на страните за подпомагане на различните приложения на ядрената енергия за социално-икономическото им развитие.

Сътрудничеството на Танзания и МААЕ в рамкита на ТС-програмите е започнало през 1976 година.

Разбира се, Танзания няма действащи АЕЦ, въпреки че се водят разговори за възможното им строителство.

Все пак сега в страната работи национална лаборатория по йонизираща радиация, отговаряща за унифициране на методиките за калибровка на дозиметрична и спектрометрична апаратура – на първо място, тази, която се използва в лъчевата терапия.

В Танзания е разработена национална стратегия за намаляване на онкологичните заболявания, важна роля в която е отредена на нуклеарната медицина.

Челно място в ядрените новини от Танзания заема урановият въпрос. В страната се планира разработване на перспективни уранови находища.

В периода май-юни 2013 година специална мисия на МААЕ провери работата на танзанийските организации и ведомства, относно издаване на разрешения за разработване на урановите находища.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари