ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ГИЯРУ разреши доставките за АЕЦ на ядрено гориво – ТВС-WR, производство на Westinghouse

26.09.2014

Украйна разреши доставката за АЕЦ в страната на модернизираното ядрено гориво на американската компания Westinghouse.

 

Това съобщи пред журналистите първият заместник на председателя на Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) Михаил Гашев.

“На 17 септември аз подписах три основни документа. Първият – това е положителна експертиза за модернизираното гориво на Westinghouse. Вторият – експертно заключение. Третият – разрешение за вкарване на територията на Украйна на модернизираното гориво на Westinghouse”, – съобщи Гашев.

Според думите му, “през декември това гориво ще пристигне в ЮУАЕЦ и ориентировъчно в края на декември – началото на януари ще бъде заредено на трети блок”.

„Энергоатом“ и Westinghouse от 2000 година си сътрудничат по проекта за внедряване на американското ядрено гориво на украинските АЕЦ. На 11 април тази година страните продължиха договора за доставка на ядрено гориво до 2020 година.

Както по-рано съобщаваха украинските СМИ, страната има намерение да намали зависимостта си от доставките на ядрено гориво от руската компания ТВЭЛ, благодарение на продължения договор с американската компания Westinghouse за доставки на гориво до 2020 година.

 

Текущата ситуация с доставките на ЯГ

Президентът на украинската компания Юрий Недашковский съобщи, че руското ядрено гориво също се доставя на АЕЦ в Украйна съгласно графика. Той отбеляза, че през тази година вече са получени 10 партиди гориво. “Още две ние очакваме през ноември, и се надяваме, че никакви форсмажорни обстоятелства няма да има, и доставките ще бъдат направени”, – каза Нешадковский.

По-рано в интервю за ИТАР-ТАСС той обяви, че първата партида от 42 горивни сборки доработено ЯГ ТВС-WR производство на Westinghouse ще бъде получено в ЮУАЕЦ до края на текущата година.

Ръководителят на „Росатом“ Сергей Кириенко, в изказването си на 58-та генерална конференция на МААЕ във Виена, подчерта, че безопасността и надеждността на функциониране на обектите на ядрената енергетика, включително и на тези построени по руски проекти в чужбина, представлява за Русия “абсолютен приоритет”. “Ядрената енергетика е стратегически отрасъл, имащ много продължителни горивни цикли, тя не може и не трябва да зависи от ситуационните изменения на политическата конюнгтура”, – отбеляза ръководителят на “Росатом”.

Преди време министърът на енергетиката и въгледобива Юрий Продан съобщи, че украинските АЕЦ са осигурени с ядрено гориво до септември 2015 година.

Източник: http://www.seogan.ru/regulyator-ukraini-razreshil-postavku-na-aes-strani-yadernogo-topliva-kompanii-westinghouse.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари