ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” – Синдикатите пак скочиха да защитават Генов

25.09.2014

Точно както се случи преди пет години и сега синдикатите в АЕЦ скочиха да защитават вече бившия изпълнителен директор Иван Генов и да подписват позиции, в които прозират трудни за сбъдване мрачни прогнози.

Вчера Федерация „Атомна енергетика” на КТ „Подкрепа”, Синдикат на атомните енергетици в КНСБ и Национална федерация на енергетиците – КНСБ, разпространиха документ, в който се обявяват „против кадровите промени, извършени в края на миналата седмица в Борда на директорите, както и смяната на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, тъй като това ще доведе до технологично забавяне на изпълнението на ремонтните дейности”.

По подобен начин и през 2009 година, когато тогавашният министър на икономиката и енергетиката даде слаба оценка за работата на Генов, синдикалните организации в АЕЦ започнаха да плашат с мрачни прогнози, с уволнения, със съкращения, които всъщност не се случиха. Сега, очевидно, не е измислен някакъв по-оригинален подход и сценарият е същия. Няма как обаче да не направи впечатление, че за последните 10 години в АЕЦ са сменени 8 изпълнителни директори и само при уволненията на Генов, синдикатите реагират като лично засегнати.

Всъщност ние попитахме техните председатели. Альоша Първанов (КНСБ) отговори на всички въпроси, но Владимир Владимиров (КТ „Подкрепа”) първо шофираше, после „беше в банята” и така и не пожела да коментира темата.

Альоша Първанов, КНСБ:
Как е взето решението за излъчване на позицията?
Решението за позицията е взето на общо събрание.

За последните 10 години са сменени 8 изпълнителни директори. За всяка кадрова смяна в ръководството ли е имало подобна синдикална защита или само за един от тях?
Не говорим за синдикална защита, а вече за безпринципни смени на ръководството. Следващият път, като сменят изпълнителния директор пак ще вземем същата позиция. В никакъв случай не е персонална защита на г-н Генов.

Поправете ме ако бъркам, но си спомням за две синдикални намеси при такива обстоятелства и двете бяха само, когато беше сменян Иван Генов?
Да, в един момент имаше такава позиция, но тогава мотивът беше съвсем друг – те казваха, че го сменят, защото бил уморен или нещо от сорта. Пък мисля, че е право на всеки човек да каже дали е уморен или не.

Какви конкретно са притесненията Ви?
Моментът не е избран правилно. По време на ремонтна кампания започваме да се занимаваме с кадрови проблеми, а изтърваваме най-важното – самия ремонт. Знаете, че се работи извънредно, че има графици, а започват тотални подмени. Вчера (23 септември) Александър Николов е напуснал АЕЦ „Козлодуй” официално.
Законът казва, че всеки мениджър има право да си избира екипа и това е правилно.

Аз ви казвам какво нас ни притеснява – че ще закъснее ремонтът. Ще трупаме загуби по милион на ден. После ще кажат: „Вие в АЕЦ „Козлодуй” (и няма да цитират конкретни имена) не се справихте”. Отговорността за безопасността на централата е персонално на изпълнителния директор. Да, и сега има изпълнителен директор, но ние не знаем по какъв начин ще ръководи централата – ще тръгне ли на смяна на хора, защото Ви казах преди малко, че това е негово законно право и, че така трябва – да смени поне част от екипа. Да, сигурно трябва смяна, но това ли е моментът – по средата на ремонта.

Искате да ми кажете, че човек е незаменим?
Моя любима сентенция е, че гробищата са пълни с незаменими хора. Да, но това се прави по средата на един процес.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=13079

Tags: , ,

2 Responses to АЕЦ “Козлодуй” – Синдикатите пак скочиха да защитават Генов

  1. TSO on 25.09.2014 at 10:33

    В хода на тези мисли следва ли да очакваме и акция „Гайка в реактора“ – Епизод 2?

  2. fusion on 25.09.2014 at 11:03

    нечия хранилка май се разтури… изводите са повече от ясни…

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари