ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС иска от КНДР да се откаже от ядрените изпитания

25.09.2014

 

 

 

 

Заместник министърът на външните работи на Италия Бенедетто Делла Ведова (Benedetto DELLA VEDOVA), в изявление от името на ЕС на генералната конференция на МААЕ, призова КНДР да се върне към изпълнение на международните си задължения.

 

“ЕС осъжда извършените от КНДР ядрени опити и заявлението и за провеждане на нови изпитания и изисква да се въздържа от понататъшни провокационни действия”, – казва той. Според думите му, Пхенян със своите действия “нарушава режима на ДНЯО, международните си задължения и резолюции на Съвета за сигурност на ООН”. “ЕС ще продължава да работи със своите ключови партньори, за да демонстрира чрез режима на санкциите, че има последствия за неизпълнение на изискванията свързани с неразпространението на ядрени оръжия”, заключи заместник ръководителят на италианското МВнР.

През септември генералният директор на МААЕ Юкия Амано подчерта, че “изявленията на властите на КНДР за правото им да извършват още ядрени изпитания, а също така и намерението им да рестартират ядрените си обекти в Йонебене предизвикват дълбоко съжаление, както и по-рано направените изявления за дейност в областта на обогатяването на уран и строителството на реактор на лека вода”.

“Такива действия представляват явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за Сигурност на ООН”, – убеден е Амано.

“Аз призовавам КНДР напълно да спазва своите задължения, оперативно да сътрудничи с МААЕ и да урегулира всички нерешени въпроси, които са възникнали включително и поради отсъствието на инспектори на агенцията в страната”, – заяви Амано.

Той добави, че ядрената програма на КНДР “си остава предмет на сериозна загриженост”.

Подробности на: http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1459713

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари