ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Многоцелевият Бърз Изследователски Реактор (МБИР) няма алтернатива

25.09.2014

Перспективите за развитието на бързия изследователски реактор (МБИР), който ще бъде построен в Димитровград (Русия), бяха обсъдени на брифинг, проведен в рамките на 58-та сесия на генералната конференция на МААЕ.

 

Основните възможности на МБИР като изследователски апарат бяха представени в доклада на Александр Тузов (ГК „Росатом“). Брифингът се водеше от Вячеслав Першуков – заместник генерален директор на Държавната корпорация “Росатом” и директор на блока за управление на иновациите.

На брифинга беше отбелязано, че в Русия МБИР няма алтернатива. Реакторите БН-600 и БН-800 са енергийни апарати, а реакторът БОР-6 постепенно се приближава към изработване на своя ресурс.

Алтернативите на МБИР и в света са ограничени и не-еднозначни. Например, китайският CEFR – това е демонстрационен , а не изследователски реактор. Индийският FBTR работи само за нуждите на националната програма, японските бързи реактори са спрени и съдбата им е неясна. Американският FFTF е окончателно спрян и частично демонтиран, а европейският MYRRHA все още е в етап на проектиране.

Русия вече е вложила крупна сума в създаването на реактора МБИР, но вратите за чуждестранно участие в този проект, както и досега, не са затворени. На брифинга прозвучаха предложения за създаване на международен център на базата на МБИР и беше обоснован възможният модел на такъв център.

По-ранното влизане в центъра ще даде на участниците немалко предимства. Например, възможност да вземат участие в определянето на първите експерименти на реактора. За членовете на клуба се предвижда облекчен режим на достъп на научните работници до установката.

Освен това, за присъединяващите се в началния етап “входния билет” ще бъде в пъти по-евтин, в сравнение с тези държави, които ще проявят интерес към МБИР след въвеждането му в работа.

На брифинга се задаваха въпроси както от общ характер, така и от частен – например, кой орган ще дава разрешение за извършване на експериментите (естествено, ще бъде привлечен руският атомнадзор), и ще има ли възможност да се изпитва чуждо ядрено гориво.

Брифингът привлече вниманието и на чуждестранните специалисти. В залата можеха да се видят представители на различни държави, намиращи се на различни етапи в развитието на ядрените им програми.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари