ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” увисва с увеличаването на топлинната мощност на реакторите на 104% най-малко до 2015 година

24.09.2014

Като изключим икономическите, в технологичен и технически аспект причините се свеждат до следното:

  1. Преминаването на повишена мощност е свързано със смяна на ядреното гориво. Но за да стане това трябва да се оползотвори наличното в централата свежо гориво ТВСА. Тази презарядка ще бъде с него, но ще остане още известно количество за 2015 година.
  2. За да се използва рационално повишената топлинна мощност на РУ трябва да се извършат редица промени по оборудването на машинна зала (МЗ). По-голямата част от работите по турбината са извършени, но по турбогенератора (ТГ) предстои още много. Което, няма съобщения да е извършено на пети блок, а по всяка вероятност не е планирано за вървящия сега ПГР на шести блок.

В потвърждение на горното ми твърдение е и съобщението в руските СМИ, което ви представям.

Произведен е статора на турбогенератора с повишена мощност за Балаковската АЕЦ

«Силовые машины» предсрочно произведоха и извършиха изпитанията на статора на турбогенератора с повишена до 1100 MW мощност за неприкосновения запас на Балаковската АЕЦ, съобщиха на 19 септември от компанията. Съгласно договора, оборудването трябва да бъде доставено на клиента през май 2015 година.

Доставката на статора се извършва в рамките на програмата за модернизация и възстановяване на ресурса на генераторното оборудване на руските АЕЦ за периода 2010-2015 година.

В съответствие с тази програма «Силовые машины» вече са направили модернизация на роторите на турбогенераторите на четирите блока на Балаковската АЕЦ, на два блока на Калининската АЕЦ и на първи блок на Ростовската АЕЦ. В резултат на това мощността на всеки от ТГ е увеличена от 1000 на 1070 MW.

Къде сме ние?

Какво мислят специалистите от централата – само те си знаят. В публичната сфера няма никаква официална информация. Все пак е обществена тайна, че ресурсът на всички ТГ от този тип, въведени в експлоатация през 80-90 години на миналия век, е изтекъл. Навярно, това е една от причините за проблемите с един от ТГ на АЕЦ “Козлодуй”. Какво е реалното състояние на другия не се наемам да гадая.

Известно е още, че един ротор беше подменен и изпратен за модернизация в Русия.

Чакаше се за този ремонт да пристигне модернизираният статор…

Източник: http://www.nuclear.ru/news/93402/

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари