ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от генералната конференция на МААЕ – Корейският SMART

24.09.2014

Реакторът SMART от Южна Корея може да стане първият в света интегрален реактор с малка мощност, отговарящ на всичките съвременни изисквания за безопасност.

 

За това разказаха пред кореспондентите на AtomInfo.Ru и AtomInfo.Bg по време на 58-та генерална конференция на МААЕ във Виена на щанда на делегацията на Южна Корея.

SMART е леководен реактор под налягане с топлинна мощност 330 MW. Очакваната електрическа мощност на енергоблока е 100 MW или в другия вариант – 90 MW и 40 хиляди m3 опреснена вода в денонощие, което се счита достатъчно за град с население 100 хиляди души.

Горивото е с обогатяване типично за големите PWR, тоест , не повече от 5%. Активната зона се презарежда един път на три години. Има различни подходи към системата за презареждане. При един от вариантите се предполага при презарядката да бъдат заменяни около половината от горивните касети.. Цялата активна зона (АЗ) се събира от 264 квадратни сборки 17×17.

За отвеждане на топлината от остатъчното енергоотделяне в проекта, наред с другите средства, пасивната система PRHRS. Тя е проектирана така, че самостоятелно да може да разхлади реактора до 200°C в продължение на 36 часа.

Парогенераторът е once-through type, с паро-прегревател. Няма необходимост от паро-сушител (steam dryer) и от сепаратор на парата (moisture separator).

Разработването на SMART е започнало в южнокорейския институт KAERI през 1997 година. През декември 2010 година пълният комплект документи е бил подаден за разглеждане от регулиращия орган NSSC. През юли 2012 година регулаторът е издал на проекта така нареченото стандартно разрешение със срок на действие 15 години – това съответства на сертификат на проекта.

За цялостната разработка на проекта са били изразходвани над 275 милиона долара и време 1500 човеко-години. Поначало реакторът се създава като експортна перспектива, защото Южна Корея има развита енергийна инфраструктура, и е сложно да се намерят клиенти за малки реактори.

Все пак, даже за експорт е необходим работещ референтен блок. Той ще бъде построен в Южна Корея. Естествено, ще трябва лицензия за строителството и преминаване през всички други разрешителни процедури. Очаква се целият този път да бъде извървян за 5 години и да се пристъпи към самото строителство на блока.

Сега се работи по тестването на отделни възли и оборудване, които се планира да бъдат използвани в проекта SMART. Също така е стартиран проект, насочен към по-нататъшно повишаване на безопасността на тази установка.

Стойността на блока със SMART в Южна Корея оценяват на 580 милиона долара (чиста цена без разходите за финансиране на проекта и за организационни цели). Вложените средства трябва да се оправдаят – в Сеул считат създаденият проект за лицензионно чист и без експортни ограничения.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари