ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия не се отказва от съвместния проект за АЕЦ с „Росатом“

17.09.2014

Финландия няма да се откаже от построяването на АЕЦ съвместно с „Росатом“ поради санкциите.

 

Във финландското правителство няма разногласия по този въпрос, заяви премиерът на страната Александр Стубб в интервю за Radio Suomi.

Той също подчерта, че сътрудничеството на финландската компания Fennovoima с „Росатом“ “няма да разклати международната репутация на Финландия”. Според думите му, проектът за построяване на АЕЦ е толкова значителен, че “не си струва да бъде смесван с политиката”.

Компаниите „Русатом Оверсиз“ (дъщерна структура на “Росатом”) и Fennovoima подписаха в края на декември 2013 година договор за построяване на АЕЦ „Ханхикиви-1″. Fennovoima получи лицензията за строителство още през лятото на 2010 година. В нея руската компания не беше посочена като доставчик на реактора, затова финландската страна е счела за необходимо, че парламентът трябва повторно да одобри строителството – решението за предаване на проекта в ръцете на депутатите трябва да вземе правителството. Освен това, паралелно от министерството на труда и икономиката и Центърът за радиационна безопасност на Финландия се правят оценки за екологичната и ядрената безопасност на проекта.

От Fennovoima очакват, че финландските власти, изучавайки новите елементи, които са се появили в проекта, отново ще потвърдят, че той напълно отговаря на интересите на страната.

Очаква се „Русатом Оверсиз“ да достави реактор за енергоблок с мощност 1200 MW. Строителството трябва да започне не по-рано от 2015 година. Според финландските СМИ, стойността на централата ще излезе 6-7 милиарда евро. От тях 1,6 милиарда ще заплати Fennovoima, а останалата сума – „Росатом“.

В края на март руската компания стана собственик на 34% от акциите на Fennovoima. Делът на финландската страна падна под 50% след излизане от проекта на дъщерната и компания „Кеско“ – „Кестра“. Малка част от акциите принадлежат на шведската страна. През април акционерите на Fennovoima взеха окончателно решение за подкрепа строителството на АЕЦ.

През декември 2013 година дъщерна компания от групата ЗАО „Русатом Оверсиз“ и компанията Voimaosakeyhtio SF подписаха акционерно споразумение, определящо реда за управление и финансиране на компанията Fennovoima Oy, която ще се занимава със строителството на АЕЦ „Ханхикиви-1″ във Финландия.

Заедно с договора за строителство на АЕЦ е сключен и 10 годишен договор за горивото с компанията ОАО „ТВЭЛ“. „Росатом“ е платил за дела си във финландската компания 35,9 милиона евро. Както е известно, Фондът за национално благосъстояние планира да инвестира в строителството на финландската АЕЦ около 100 милиарда рубли.

Около 15 финландски компании вече са взели решение да се присъединят към проекта за АЕЦ „Ханхикиви-1″. Имената им засега не се съобщават, обаче е известно, че това са предприятия от региона на Оулу в северозападната част на страната – недалеч от площадката на централата. Компаниите имат намерение да инвестират в проекта 24 милиона евро, което им дава дял от 1,25%. Решението за инвестициите ще бъде прието след като, проектът получи повторно одобрение от правителството и парламента на страната. През юни за участие в проекта с дял около 1%, съобщи администрацията на град Оулу.

Сега Fennovoima се старае да привлече за строителството на АЕЦ нови финландски акционери, които могат да получат общо до 16% от акциите.

Източник: http://itar-tass.com/ekonomika/1442216

Tags: , ,

One Response to Финландия не се отказва от съвместния проект за АЕЦ с „Росатом“

  1. GA701 on 18.09.2014 at 7:53

    Всъщност броя на финските компании-инвеститори е над 50 ;)

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари