ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия към безядрено енергийно бъдеще

28.01.2012

   Говорителят по въпросите на ядрената политика на организацията ”Съюз 90/Зелените” (Bündnis 90/Die Grünen) в Бундестага Силвия Котинг-Ул (Sylvia Kotting-Uhl) за първите стъпки на Германия по пътя към безядрено бъдеще.

 

 

   След катастрофата в АЕЦ “Фукушима” Германия взе решение окончателно да се откаже от използването на ядрена енергия. Осем от седемнадесетте ядрени централи в страната бяха спрени незабавно и окончателно. За другите беше утвърдено разписание с фиксирани срокове за изключването им от системата. Настоящият закон за постепенен отказ от използването на ядрена енергия беше приет с почти пълно мнозинство в Бундестага (513 – за; 79 – против). За него гласуваха всички големи партии.

  Германия не е сама в този процес. Независимо от строителството на нови АЕЦ в Китай, Русия и Индия, броят на АЕЦ в целия свят намаля през изминалата година. Швейцария реши да затвори пет от своите атомни електроцентрали до 2034 г. В Италия, при проведения референдум, 93 % от населението застана против плановете на правителството, оглавявано тогава от Силвио Берлускони, за строеж на атомни електроцентрали.

  Обаче Германия прие най-радикалните решения. Как стана възможно това?

  Преди всичко, за това помогна германското движения против използването на ядрена енергия, оформяйки неприязън към ядрената енергия сред широки кръгове от населението.

  Второ – съществуването на политическата Партия на Зелените, която направи тази неприязън тема и въпрос и на държавната политика.

  На трето място, изигра своята роля умната енергийна политика на Германия, в рамките на която, своевременно бе подкрепено развитието на предизвикващите доверие алтернативи на ядрената енергия.

  Така, към най-големите успехи се причислява приемането на закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ или EEG) през 2000 година, чрез който се въведе твърда цена за постъпващата в енергийната система на страната електроенергия от ВЕИ.

  Вятърната енергетика, производството на енергия от биомаса, а в последно време и слънчевата енергетика започнаха стремителен ръст.

  Ако сегашната тенденция се запази, то ВЕИ ще могат лесно да заменят ядрената енергетика. Федералното правителство на Германия би искало до 2020 година да повиши дела на ВЕИ до 35%.

  “Зелените” и обединението на защитниците на околната среда считат, че летвата трябва да се вдигне на повече от 40%.

  В сферата на ВЕИ в Германия в момента са заети около 370 хиляди души, а в ядрената промишленост и енергетика – 30 хиляди. Това показва, как екологичната модернизация може да се превърне в двигател за създаване на нови работни места.

  При този обрат в посоката на развитие на енергетиката основно значение придобиват енерго-спестяването и енергийната ефективност. Обаче тук Германия не успява да повтори успеха си с ВЕИ. Лидери в това отношение са японците, където се прилага подхода “Top-Runner”, който задължава производителите на електроуреди да произвеждат все повече енерго-ефективна продукция.

 

 Източник: Bellona.ru

 

28.01.2012

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари