ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреният влак скоро пристига в Сибир

27.01.2012

   Както вече стана известно, на 3 декември 2011 година влакът с първата партида ОЯГ замина от ЛАЕЦ за ГХК в Железногорск, където е построено ново хранилище за РАО. Пристигането му се очаква до края на месец януари 2012 година.

 

 

   В хранилището по официални данни, ще постъпят първите 65 тона ОЯГ (облъчени ТВС) от реакторите на ЛАЕЦ (РБМК-1000). Еколозите говорят за 80 тона.

  Според “Росатом” ОЯГ се транспортира в специални транспортно-опаковъчни контейнери, като във всеки се намира по една ТВС, съставена от 144 топло-отделящи елементи (ТВЭЛ). В един ТВЭЛ има 57 килограма ОЯГ (по уранов двуокис, UO2).

  Проектният капацитет на хранилището е 8129 тона ОЯГ по UO2, разположени в 1000 контейнера.

  В сухото хранилище касетите ще могат да се съхраняват минимум 50 години. Запълването му, съгласно проекта, ще стане за 10 години. След това, в зависимост от развитието на технологиите и приетата концепция за управление на РАО, ОЯГ ще се преработва или ще се погребва окончателно.

 

   В Русия също има “зелени”. Предлагам ви фрагменти от различни източници:

 “На рисковете, свързани с транспортирането и продължителното съхраняване, ще са подложени всички жители по Транссибирската ЖП линия, – заявяват от Гражданския Център за ядрено неразпространение. Потенциалните жертви на опасния товар не са информирани за рисковете, не са участвали при вземането на това решение и не са имали възможност да му влияят”.

 “Съхраняването и преработката на РАО в ЗАТО – създава илюзията за безопасно решаване на проблемите с ОЯГ за Европа, – считат обществениците. – Във всеки случай преместването на ОЯГ от европейска Русия на брега на Енисей – това е преместване на проблемите, а не начин за решаването им. Това е политика на двойните стандарти за безопасност, проявление на колониалната стратегия на европейска Русия към Сибир и Урал”.

 “Експортът на ядрена електроенергия от Русия в ЕС е екологично и нравствено вредна стратегия. Най-малко 3 от 8 строящи се енергоблока на Балтийската (Калининград), Ленинградската (г. Сосновый Бор) и Белоруската (г. Островец) атомни електроцентрали с реактори ВВЕР-1200 са планирани за производство на електроенергия за експорт. Подобна е и стратегията на лобистите за американо-японския проект на новата Литовска АЕЦ край град Висагинас”.

 “Безпрепятственото придвижване на ядрено и радиационно-опасни проекти в Русия стана възможно благодарение на екологично-вредното законодателство и корупционните схеми за приемането му”.

27.01.2012

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари