ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ ще деблокират на Иран 2,8 милиарда долара от замразените му активи

20.07.2014

Съгласно заявлението на държавния секретар на САЩ Джон Керри, това се прави в замяна на решението на Иран да преработи всичкия уран, обогатен до 20%, в гориво за Техеранския изследователски реактор.

 

Размразяването се отнася за периода на преговорите между “шесторката” и Иран

 

Наскоро Иран и “шесторката” от международни посредници се договориха да продължи да 24 ноември срокът за изработване на споразумение за гаранциите по безопасността на ядрената програма на Техеран.

“Ние ще продължим спирането на част от санкциите за което се договорихме през ноември 2013 година и ще предоставим на Иран достъп до 2,8 милиарда долара от замразените му сметки”, – се казва в изявлението на държавния секретар.

Съгласно изявлението това се прави в замяна на решението на Иран да преработи всичкия уран, обогатен да 20%, в гориво за Техеранския изследователски реактор.

“Пояснявам: Иран няма да получи в следващите 4 месеца повече средства, отколкото за предишните 6 месеца, и голяма част от замразените приходи от продажбите на нефт ще продължават да са недостъпни. Ние ще продължим решително да изпълняваме санкциите, които остават в сила”, – отбеляза Керри.

Съгласно с приетият на 24 ноември 2013 година в Женева съвместен план за действия на страните – “шесторката” от международни посредници и Техеран трябваше до 20 юли да съгласуват документ, гарантиращ изключително мирната ядрена програма на Иран, в замяна на премахване на международните санкции от ислямската република.

Като цяло планът действа “не повече от година” от момента на подписването му, което означава, че споразумението трябва да бъде изработено не по-късно от 24 ноември 2014 година.

Източник: http://ria.ru/world/20140719/1016647505.html#ixzz37slytIW5

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари