ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния – активисти на GreenPeace блокираха проучвателна сонда на „Шеврон“ за шистов газ

08.07.2014

Активисти на природозащитната организация „Гринпис“ блокираха достъпа до сондажа на американската компания „Шеврон“ (Chevron Corporation), която започна проучване за шистов газ край село Пунгещ в северно-източната част на страната.

 

Около 25 еколози от Румъния, Унгария, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Германия се завързаха към входа и оградата, създавайки по този начин жива верига по периметъра на обекта.

Те искат да се прекрати разузнаването на газ, който ще се добива чрез хидравлично разбиване на шистите чрез напомпване под високо налягане на химически вещества.

“Ние искаме да се сложи край на разработките, които заплашват да нанесат непоправими вреди на околната среда. Промишленият добив на шистов газ може да повлияе негативно на стотици хиляди хора, живеещи в районите, които са предадени на концесия”, – заяви пред журналистите координаторът на местната организация „Гринпис“ Лауренциу Чокърлан.

През еснта на миналата година компанията „Шеврон“ беше принудена да спре работата по разузнаване на запасите от шистов газ в района Пунгещ поради масовите протести на населението и еколозите, които се наложи да бъдат разгонвани от специализирани звена на полицията и жандармерията.

По време на сблъсъците много от протестиращите са получили наранявания и са били приети в болница.

Тогава към акциите са се присъединили жители и еколози от Букурещ и други градове на страната, които са организирали демонстрации против подписаните от правителството на Румъния и американската компания споразумения за разузнаване на шистов газ.

Те не вярват на уверенията на правителството, че тези дейности са безопасни и няма да предизвикат отравяне на подземните води и околната среда.

По-рано премиерът на Румъния Виктор Понта  заяви при срещата си с представители на корпорацията „Шеврон“, че добивът на шистов газ ще стане едно от приоритетните направления в дейността на кабинета в сферата на осигуряване на енергийната сигурност на страната.

Той също добави, че счита цената на горивото, доставяно от ръския “Газпром”, за прекалено висока.

Правителството на страната е разрешило на „Шеврон“ да извършва проучвания за шистов газ в продължение на 3 до 5 години в три участъка на територията наРумъния.

Източник:ИТАР-ТАСС

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари