ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швеция – Опитна партида от руското гориво ТВС-Квадрат е заредена на АЕЦ “Рингхалс”

10.07.2014

 Това съобщи заместник генералният директор по операционното управление да Държавната корпорация “Росатом” Александр Локшин на 26 юни по време на конференцията, посветена на 60-годишнината от пускането на Обнинската АЕЦ.

“Четири сборки ТВС-Квадрат за първи път са заредени в реактора PWR на трети енергоблок …”, – каза Локшин. Той не уточни, кога точно са били заредени горивните касети, наричайки това събитие пробив и отбелязвайки, че то открива за Горивната компания «ТВЭЛ» “възможност за усвояване на нов, много голям пазар”.

Договорът със шведската компания «Vattenfall Nuclear Fuel» за доставяне на опитна партида ТВС-Квадрат (от 4 до 8 сборки) за трети енергоблок на АЕЦ “Рингхалс” беше подписан през февруари 2012 година.

Тази партида беше произведена в Новосибирския завод за химически концентрати (НЗХК). Зареждането на първата партида горивни касети се планираше за второто тримесечие на 2014 година.

Източник: Росатом

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари