ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


CERN започва подготовката за рестартиране на Големия Адронен Коллайдер (ГАК)

10.07.2014

Учените от Европейската организация по ядрени изследвания (CERN) започнаха подготовката за ново пускане на Големия адронен коллайдер (ГАК), най-големият в света ускорител на заредени частици, който в началото на миналата година беше спрян за двугодишна профилактика.

 

както съобщиха от CERN, през миналата седмица е било запечатана последната от връзките на електромагнитите на ускорителя и е започнало охлаждане на системата до работната температура -271 oC. До сега е охладен участък, съответстващ на 1/8 от дължината на системата от електромагнити, монтирани по целият 27 километров пръстен на ускорителя.

Именно с помощта на тези електромагнити сноповете протони, циркулиращи един срещу друг във вътрешността на коллайдера се ускоряват практически до скоростта на светлината.

Самият ГАК, най-големият в света инструмент за изучаване на микро-света, за създаването на който бяха изразходвани около 10 милиарда долара, трябва да бъде пуснат в началото на 2015 година.

“През последните 18 месеца на ГАК бяха извършени много дейности, и сега практически ние получихме нова машина, готова да ни поведе по пътя на нови открития”, – заяви генералният директор на CERN Ролф Хойер.

Една от задачите на извършената профилактика се състоеше в това – да се повиши ефективността на повече от 100 хилядите съединения на свръхпроводящия кабел, намиращи се между магнитите на ГАК. Това, в частност, ще позволи да се увеличи енергията на сблъскванията почти два пъти в сравнение с 2012 година, достигайки проектната 14 тераелектронволта (TeV).

“Машината се събужда от дълъг сън след извършената хирургицеска операция, – образно се изразява директорът на CERN по ускорителя и технологиите Фредерик Бордри. – Сега ние много внимателно ще я събуждаме, и ни предстоят множество тестове, преди да се възобнови сблъскването на протоните в началото на следващата година. Нашата цел през 2015 година е да изпълняваме програмата за физични експерименти на енергия от 13 TeV”.

Изследвайки резултатите от сблъскването на частиците, учените проникват все по-дълбоко в тайните на материята. Така, през юли 2012 година физиците от CERN за откриването на бозона Хиггс, търсеното в продължение на десетилетия последно звено от физическата теория за стандартния модел. Това откритие донесе на белгийския учен Франсоа Енглер и на британския професор Питър Хиггс Нобеловата награда за миналата година по физика за теоретичното откритие на механизма, който позволява да се разбере по-добре възникването на масата на субатомните частици.

Тези изследвания са правени на енергия от 7 до 8 TeV. Работата на ГАК трябва да позволи на физиците да повишат точността на изследванията.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари