ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


БНТ – Ще има ли Седми блок на АЕЦ “Козлодуй”? – интервю с изпълнителния директор Иван Генов

28.06.2014

Ще има ли Седми блок на АЕЦ “Козлодуй”? Това беше лайтмотивът в предаването Животът и други неща – 28 юни 2014

 

Стартираха реални дейности по изясняването на проекта за изграждането на Седми блок на АЕЦ “Козлодуй” със сключването на споразумението с “Уестингхаус”. Това заяви в студиото на “Животът и други неща” изпълнителният директор на атомната електроцентрала Иван Генов.

Следва да бъде избран Борд за новите мощности, чака се одобрение на проекта и от БЕХ. Най-важното, обаче, е да се намери подходящото финансиране и одобрението на проекта от Европейската комисия, изясни Генов.

“След подписването на споразумението вече ще бъде създадено на първо ниво акционерното дружество с двата акционера “Уестингхаус” и АЕЦ “Козлодуй” – 30 на 70%”, каза още Иван Генов.

Изпълнителният директор на атомната електроцентрала подчерта, че след пускането в експлоатация на Седми реактор до Първия планов годишен ремонт, т.е. след като реакторът е изработил една горивна кампания успешно, акциите на Уестингхаус ще бъдат напълно изкупени и АЕЦ “Козлодуй” ще продължи с експлоатацията му напълно самостоятелно.

Все пак Генов добави, че това споразумение е просто договор между две фирми да започнат съвместно да търсят начините да доказват, че този проект има смисъл да се реализира в България. Той разясни, че в споразумението има поне 12 пункта в Параграф 4, като всеки от тях ако не бъде изпълнен, споразумението си остава една добра, но неосъществена воля.

По повод медийните нападки, че България няма нужда от този допълнителен ресурс, Генов заяви, че проектът не засяга нуждите от електроенергия в момента, а засяга удължаването на ресурса на блоковете с 30 години, за да няма проблем с осигуряването на електроенергия през следващите 80 години. Той добави също така, че всичко това е при положение, че Седми реактор започне да работи през 2024 година, защото 5 и 6-ти блок са били със срок на експлоатация 30 години.

Източник: http://bnt.bg/part-of-show/shte-ima-li-sedmi-blok-na-aets-kozloduj

Б.Р. Там ще намерите и видеозапис на цялото интервю. Изслушайте го. Заслужава си!

Tags: ,

One Response to БНТ – Ще има ли Седми блок на АЕЦ “Козлодуй”? – интервю с изпълнителния директор Иван Генов

  1. TSO on 28.06.2014 at 18:47

    …защото 5 и 6-ти блок са били със срок на експлоатация 30 години.

    2017, 2019, вакуум, 2024(?)

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари