ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


РФ и Иран са в заключителен етап на съгласуване на документите по новите блокове на АЕЦ “Бушер”

28.06.2014

Руската Федерация и Иран са много близо до приключване на съгласуването на документите за продължение на строителството на енергоблоковете на АЕЦ „Бушер“.

 

Както съобщи пресслужбата на Държавна корпорация „Росатом“, съответните договорености са били постигнати по време на плановите консултации на страните на 23-24 юни 2014 г. „Като цяло е завършено съгласуването на документите, свързани със строителството на следващите блокове по руски дизайн на площадката АЕЦ „Бушер“. Комплексно са обсъдени перспективите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в сферата на мирното използване на ядрената енергия, разгледан е широк кръг от съпътстващи въпроси. И двете страни изразиха заинтересованост за разширяване на сътрудничеството“, съобщи пресслужбата на корпорацията.

Както бе съобщено, през юли Руската Федерация и Иран може да сключат търговски договори в ядрената сфера в рамките на визитата на ръководителя на Организацията по атомна енергия на Иран (AEOI) Али Акбар Салехи в Москва. Въпросите, свързани със сключването на тези договори, са били обсъдени на 23 юни в Техеран от иранските официални лица и заместника на генералния директор на „Росатом“ Николай Спаски, съобщи по-рано официалният представител на AEOI Бехруз Камалванди.

Генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко заяви, че Руската Федерация до края на 2014 г. разчита, че ще бъде подписано допълнително споразумение за строителството на два енергоблока на АЕЦ „Бушер“. „Текат преговори, те са на заключителен етап. Ние наистина миналата година започнахме тази дейност и до края на годината разчитаме да подпишем окончателно – и на допълненията към междуправителственото споразумение, и на съответните договори“, – отбеляза генералният директор на корпорацията. Той добави, че става дума за допълнението към междуправителственото споразумение, което е било подписано по-рано. „Най-вероятно, от гледна точка на техническата необходимост, става дума за два блока, но по принцип нашето междуправителствено споразумение позволява разгръщане на още по-широко сътрудничество“, – отбеляза Кириенко.

По-рано източник, близък до преговарящите страни, съобщи, че до края на годината Русия ще подпише междуправителствено споразумение с Иран за строителството на 8 енергоблока за АЕЦ. По неговите думи, „Росатом“ планира подписването на договор за строителството на 2 блока на АЕЦ „Бушер“ до края на 2014 г., останалите 6 енергоблока могат да бъдат построени на нови площадки в Иран. На 23 септември 2013 г. Русия сдаде първия енергоблок на АЕЦ „Бушер“ с мощност 1000 MW на иранския възложител – подписан е предварителен приемно-предавателен акт за на централата. Беше съобщено, че АЕЦ „Бушер“ ще има гаранция от руска страна в продължение на две години, руските експерти ще останат на обекта за консултиране на персонала и оказвана на техническо съпровождане.

Строителството на централата е започнато през 1974 г. от немския концерн Kraftwerk Union A.G. (Siemens/KWU). На 8 януари 1995 г. въз основа на споразумение между Руската Федерация и Иран е подписан договор, предвиждащ дострояване на първи блок на АЕЦ „Бушер“ с реактор ВВЕР-1000. Съгласно допълнението към договора от 29 август 1998 г., руската страна е поела ангажимент да приключи строителството на енергоблока „до ключ“ и обучението на иранския експлоатационен персонал. От 2012 г. проектът е осъществяван от НИАЕП АД – АСЕ АД (ОАО „НИАЭП“ – ЗАО „АСЭ”). В края на юни 2013 г. АЕЦ „Бушер“ е изведена на 100% мощност.

Източник: http://www.interfax.ru/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари