ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Положителни заключения за работата на 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”

28.06.2014

От 23 юни до 27 юни в АЕЦ „Козлодуй” се проведе последваща OSART мисия, която направи преглед на експлоатационната безопасност на двата хилядника. Проверката се извърши от представители на Международната агенция за атомна енергия по покана на правителството на Република България.

 

 

Съгласно предварителната програма ръководителят на екипа Мирослав Липар извърши проверка в областите “Радиационна защита” и “Инженерно осигуряване”, неговият заместник Фуминг Жианг провери областите “Ремонт” и “Аварийно планиране и готовност”, а Тим Никълсън – областите “Експлоатация” и “Експлоатационен опит”.

Във всички проверявани области експертите от АЕЦ “Козлодуй” представиха извършеното от централата по предложенията и препоръките, направени в края на 2012 г. след проведената тогава мисия OSART. Обсъдени бяха предприетите действия, бе оценена тяхната ефективност и напредъкът по отстраняване на проблемите. Проверяващите извършиха редица наблюдения на практическото изпълнение на дейности в АЕЦ “Козлодуй”

На заключителната среща, проведена на 27 юни, ръководителят на мисията Мирослав Липар представи предварителен доклад от работата на екипа. В края на своето изложение той се обърна към домакините с думите: “Можете да се гордеете с вашите постижения през изминалите години, но, моля ви, не спирайте, не ставайте самоуверени или самодоволни, непрекъснатото подобрение е важно за експлоатационната безопасност на атомните електроцентрали”.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов отбеляза, че АЕЦ “Козлодуй” непрекъснато се стреми към усъвършенстване на своята дейност и към непрестанно  развитие.

————————————————————————————–

Последващите OSART мисии представляват стандартен компонент от програмата OSART, като обикновено се насрочват в рамките на две години след първоначалната мисия. Предназначението на мисията OSART е да провери програмите и дейностите от съществено значение за експлоатационната безопасност на атомните електроцентрали. Основната мисия OSART бе проведена в АЕЦ „Козлодуй” през ноември – декември 2012 г.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари