ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще доставя на Китай литий-7 с изключителна чистота

29.06.2014

Новосибирският завод за химконцентрати (НЗХК) сключи тригодишен договор за доставка в Китай на литий-7 (Li-7) с чистота 99,99%, съобщават от завода. Договорът “с една от китайските компании” е подписан в началото на юни по време на посещението в КНР на представители на НЗХК.

 

 Както поясни генералният директор на НЗХК Константин Вергазов, в резултат на реализацията на този договор “Руската страна получава предимството за ранно влизане в новия голям пазар на високо-обогатен Li-7, който се формира във връзка с използването на продукта в чуждестранните изследователски реактори от новите типове”.

 

Сега НЗХК е най-големият доставчик на Li-7 хидрооксид монохидрат (с чистота до 99,95%), осигурявайки до 80% от световните потребности.

Този продукт се използва в ядрената енергетика, в частност, като добавка към топлоносителя от първи контур за реакторите тип PWR.

Освен това, Li-7 с чистота 99,99% е нов продукт за завода. Решението за създаване на пилотен участък за производството му беше взето от инвестиционния комитет на “Росатом” прз април тази година. Производството на опитната партида от свръхчист литий се планира за 2015 година. Според думите на Вергазов, НЗХК има намерение да осигури “стабилни доставки на продукта за китайския потребител през периода до 2022 година”.

ОАО «Новосибирский завод химконцентратов» (г. Новосибирск) е един от водещите световни производители на ядрено гориво за АЕЦ и изследователските реактори на Русия и в чужбина. Това е единственият производител на метален литий и солите му. Влиза в състава на Горивната компания «ТВЭЛ» на Държавната корпорация «Росатом».

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари