ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse поставя заробващи условия за VII блок в АЕЦ „Козлодуй“

25.06.2014

Подготвя се смесено акционерно дружество с “Уестингхаус”

 

В условия на строга секретност днес, 23 юни, в София се водеха предпоследни преговори между американската компания „Уестингхаус“ и българската държава за създаване на съвместно предприятие за строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор АР 1000.

„Проектът за акционерно споразумение е готов. Сега е на бюрото на министър Драгомир Стойнев“, съобщиха пред „Преса“ отлично информирани източници.

Документът е трябвало да се подпише във вторник след инфарктни преговори днес. Някои текстове в него обаче смущавали българската страна и до до момента нямало съгласие по тях. В преговорите в София участва делегация от „Уестингхаус“, водена от вицепрезидента за Европа Майк Кърст.

Проектът за акционерно споразумение предвижда сегашното дъщерно дружество АЕЦ „Козлодуй“ – Нови мощности“ да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ „Козлодуй“, а 30% ще бъдат прехвърлени на „Уестингхаус“.

В реалното строителство обаче само българската страна щяла да участва с пари. Американската щяла да достави оборудването, но с условие то да й бъде заплатено при зареждането на първата касета с ядрено гориво.

Тези условия противоречат на очакванията, че Уестингхаус ще влезе като дългосрочен инвеститор в новата ядрена мощност. Българските власти все още не са оповестили каква е очакваната стойност на седми блок на АЕЦ с реактор АР 1000, нито какъв ще бъде капиталът на смесеното дружество. Според бившия икономически министър Петър Димитров стартовата цена на проекта ще бъде около 5 млрд долара а капиталът на проектната компания – 1 млрд. долара. От тях АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да осигури 700 млн. долара.

„Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е той да бъде подкрепен с национален консенсус“, заяви вицепрезидентът Майк Кърст пред БНР в неделя.

Източник: http://pressadaily.bg/publication/46860-/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари