ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Минисърът на икономиката и енергетиката на България посети площадката на локализирания проект с AP1000 на АЕЦ “Sanmen”

16.06.2014

 

На девети юни делегацията, водена от Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката на Република България посети китайската площадка на проекта за трето поколение реакторна усатановка (енергоблок) на АЕЦ Sanmen”, строящ се с договорената локализация на производството и технологиите.

 

Генералният директор на SNPTC Gu Jun прие гостите и беседва с тях. Господин Гу представи пред делегацията мисията и основния бизнес на компанията SNPTC, насочени към локализацията и развитието на проектите AP1000 и CAP1400 в кооперация с Westinghouse.

Българската делегация получи дълбоки познания за опита на SNPTC в R & D и в дизайна на върховите технологии в ядрената енергетика, EPC договорите за строителство на АЕЦ, веригите за доставки на AP1000 и управлението на проектите, а също така за развитието на нови, последващи, пазари. Двете страни също имаха възможност да обсъдят съответните въпроси.

В същия период от време заместник генералният директор на Европейския департамент към Министерството на търговията Xu Xiaofeng и вицепрезидентът на Westinghouse Aziz Dag и Timothy Collier също посетиха площадката на АЕЦ. Посещението беше организирано от ръководителя на SNPEC. (Б.Р. – Мислите ли, че съвпадението е случайно?)

Източник: http://www.snptc.com.cn/en/index.php?optionid=922&auto_id=16000

Б.Р.

1. За някой от по-неподготвените в областта на икономиката читатели си позволявам да дешифрирам накратко термина EPC-contract.

Такъв договор предвижда:

        Инженеринг (engineering) – проучвателни, проектантски и съгласувателни дейности;

        Доставки (procurement) – избор, закупуване на материали и оборудване за изпълнение на целия проект;

        Строителство (construction) – строителни, монтажни и пусково наладъчни дейности.

2. Както вече сте забелязали, на снимката всички са с очила за 3D видео. Подобна атракция имаше и миналата година на срещата на върха в Санкт-Петербург, но там показваха проектите в по-професионален план. Все пак и това, което ще видите, не е лошо за зарибяване на политици с мераци. Казвам го, защото основното предимство при строителството на AP 1000® играчката ЛЕГО (укрупнените модули) няма как да се реализира в пълен обем на площадката на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Ако някой счита, че греша нека да напише обоснован коментар или статия. Незабавно ще я публикувам. Приятно гледане: http://www.snptc.com.cn/en/index.php?optionid=924

3. Този нюанс от посещението на министър Стойнев и част от делегацията  мина почти незабележимо за българските СМИ. Изглежда, че българската журналистика толкова цени ядрената енергетика, та се сеща за нея само ако има скандал.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари