ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Времето на конкурсите за построяване на АЕЦ изглежда, че свършва?

10.05.2014

 

 

През миналата година световният ядрен пазар се сблъска с почти пълен колапс на обявените конкурси за построяване на нови енергоблокове, отбелязва „Nuclear Intelligence Weekly“ (NIW).

 

 

Примери

Едно време (2008-2009 година) конкурсът за избор на генерален изпълнител за строителството на първата АЕЦ в ОАЕ можеше да претендира за идеален модел, който трябва да следват всички останали, който желаят да получат атомна централа или отделни блокове.

Обаче към днешна дата, единственият реален конкурс от такъв тип си остана само конкурсът за избор на изпълнители за построяването на четвърти блок на АЕЦ ““Олкилуото“ във Финландия.

Характерни са обратните примери разширението на АЕЦ “Пакш” в Унгария и строителството на новата АЕЦ „Ханхикиви“ във Финландия.

И в Унгария, където държавната компания „MVM Paks II“ планира два блока на действащата площадка, и във Финландия, където частният консорциум „Fennovoima“ има интерес към построяването на блок на нова площадка, се отказаха от открити търгове в полза на директни преговори с “Росатом”.

Естествено в касичката на фактите трябва да поставим отказът на чешката компания CEZ от проточилият се конкурс за втория етап на АЕЦ “Темелин”.

А българската компания НЕК не направи даже и намек за възможно стартиране на открит конкурс преди встъпването в ексклузивни преговори на БЕХ с „Westinghouse“ за доставката на технологията AP-1000® за седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Обществена тайна е как ще постъпят за своите първи АЕЦ Полша и Саудитска Арабия (а също така и ЮАР за новите си блокове). Но е ясно, че изглеждащият по-рано очевиден път чрез обявяване на открити конкурси сега вече не е единственият възможен вариант.

 

Парите

В съвременния свят потенциалните купувачи на ядрени технологии все повече обръщат внимание на финансовите условия на сделката, отколкото на формалната конкуренция. В тези условия добри позиции имат компаниите от Япония.

Корпорацията „Toshiba“ води преговори с българската НЕК за придобиване на дял в планирания седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Същевременно тя купува акции от британския проект „NuGen“ построяване на АЕЦ „Moorside“.

Корпорацията MHI подкрепя насърчаването на съвместния с Франция проект ATMEA-1 във Виетнам и в Турция включително и обещавайки на клиентите значителна финансова помощ.

Корпорацията „Hitachi“ не съобщава за нови планове. Но същевременно тя съхранява надеждата да построи АЕЦ “Висагинас” в Литва, а във Великобритания блокове с APWR.

Обилно финансиране предлага на партньорите си “Росатом”. В Беларус, Турция и Финландия руските обещания вече стават реалност. Но анализаторите от NIW обръщат внимание  на неяснотите, свързани с кризата в Украйна и възможното задълбочаване на западните санкции срещу Русия, което потенциално може да окаже влияние върху плановете на “Росатом”.

В света настойчиво чакат евтини реактори от Китай. Между другото, сериозността на намеренията на корпорациите от КНР за експорт на реакторни технологии да сега не е подкрепена с конкретни действия. Китайските ядрени енергетици са заети, на първо място с междуособни борби.

Достатъчно дълго време гуандунската корпорация CGN заявяваше, че CPR-1000, а по- късно ACPR-1000+, или A+ – са напълно подходящи за някои държави. Но тази пролет гуандунците откровено изостанаха от SNPTC, която се зае с агресивен PR на своята преработка на американския AP-1000 реализиране на проекта CAP-1400.

Малкото министерство, както наричат най-мощната от китайските корпорации CNNC, подписа споразумение с Пакистан за доставката на два блока с реактори ACP-1000. Счита се , че с това експортната съдба на проекта ще завърши. Сега CNNC съвместно с CGN са заети с „Дракона“ проекта ACC-1000, или „Hualong“.

В ЕС китайците правят първите стъпки към експанзия от друг тип инвестират средства в строителството на ядрени енергоблокове. Става дума, в частност, за проекта „Hinkley Point C“ във Великобритания. Но тук ги чака сериозно изпитание съдбата на новите британски блокове в голяма степен ще зависи от мнението на Европейската Комисия.

Източник: http://atominfo.ru/newsh/o0898.htm

Tags: , ,

8 Responses to Времето на конкурсите за построяване на АЕЦ изглежда, че свършва?

 1. TSO on 10.05.2014 at 17:29

  Някъде преди година или повече всички играчи на ядрения пазар си спретнаха среща. По спомен май да се проведе в Абу Даби точно покрай хваления тук търг и последвалите го събития. Там единодушно се реши да се строи при изпълнение на някое от следните условия:
  - клиентът предплаща цялостно инвестицията;
  - на лице е договор за дългосрочно изкупуване на произведената енергия по фиксирани цени;
  - строителството се изпълнява за сметка на държавата клиент, като изпълнителят може да кредитира възложителя;
  - при много атрактивен пазар е възможно изпълнителят да бъде инвеститор. Тук вече се подлага на сериозен анализ местното законодателство, преобладаващите настроения в локалната популация и т.н.

  При спазване на тези условия понятието конкурс се обезмисля.

 2. GA701 on 10.05.2014 at 20:23

  Колега, каква е тази среща? Дай повече информация, защото някои действащи вече проекти противоречат на казаното от теб.
  Например Росатом и Аккую (Build Own Operate). Fenovoima и Росатом, където на русите се предлага да закупят сериозен процент от проекта. Също така Росатом предлагаха и значителни средства за Белене, но уви…

 3. TSO on 10.05.2014 at 21:14

  Трябва да разровя за да намеря пак информацията. Беше ми попаднала в стрийма на една азиатска ядрена група в Линкедин.
  Дадените от теб примери са в обхвата на последната опция. Инвеститорът (този, който плаща) е и изпълнител. Тук обаче се искат държавни гаранции за изкупуване на производството (по спомени Турция гарантира купуване на 60% от общия обем). За Белене се предлагаше 100% финансиране от руска страна и последваща продажба на готовия обект. Преди много време се коментираше и строеж с последваща продажба на енергията на пазарен принцип, но това е един вече забравен вариант. Тогава имаше разнообразни залитания и с Темелин, но и там цената на успеха се оказа висока за Росатом. Унгария реагира светкавично и ще поеме дефицита на Германия след две и двадесета. Строежът там е с кредит от изпълнителя с държавни гаранции. Интересно ще е дали Меркел ще откаже недемократична електроенергия ако Русия забрави да си поиска сумите по кредита.

 4. GA701 on 10.05.2014 at 21:59

  Хммммм, скоро говорих с колега-германец от Арева, който обслужва специфични системи на Арева по атомните централи по целия свят. Човекът беше изключително изненадан, като му споделих, че Ангела Меркел е решила да затваря всички блокове в Германия до 2020-та… Той каза „няма такова нещо“…

  Правете си изводите как ни манипулират политически-зависимите медии.

 5. TSO on 10.05.2014 at 22:11

  Затварят еднозначно. Остави, ами им въведоха акциз на ядреното гориво. Един от собствениците се отказа от последната планирана кампания поради „финансова необоснованост“.

 6. GA701 on 10.05.2014 at 22:13

  Е, немските ядрени инженери не вземат по 600 евро като нашите

 7. TSO on 10.05.2014 at 22:19

  http://www.nortonrosefulbright.com/knowledge/publications/68128/german-nuclear-fuel-tax-energy-companies-suffer-setback-at-federal-court-of-finance

  Имало е съдебен спор, но данъкът остава.

  А и сумата хич не е малка и те сами ще затворят.

  Since January 2011, each gram of fissile nuclear fuel loaded into a reactor has carried a levy of €145 ($196), and this means that nuclear power plants have so far paid around €1.5 billion ($2.0 billion) through the tax.

 8. TSO on 10.05.2014 at 22:21

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари