ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Билл Гейтс и Terrapower разглеждат предложението на Индонезия за построяване на малка модулна АЕЦ

05.05.2014

 

Билл Гейтс по време на посещението си в Индонезия

Компанията Terra Power разглежда заявката на индонезийската компания PT Batan Tekno за построяване на реактор от най-ново поколение с използване на технологията “бягаща вълна” в Индонезия.

Президентът на PT Batan Tekno Юдиутомо Имарджоко заяви, че е предложил на компанията възглавявана от основателя на Microsoft Билл Гейтс, план за строителство на АЕЦ в сътрудничество с PT Batan Tekno.

Terra Power също разглежда план за построяване на енергоблок с реактора от най-ново поколение в Китай, заяви Юдиутомо.

 

 

В тези ядрени реактори от четвърто поколение ще се използва технологията “бягаща вълна”, като мощността им може да достигне до 500 MW.

“Ако Билл Гейтс или Terra Power решат да построят АЕЦ, тя, най-вероятно ще бъде построена на остров Калимантан, където търсенето на електроенергия расте най-бързо, особено в светлината на плановете за построяване на множество металургични комбинати”, - отбелязва Юдиутомо.

“Освен това, на остров Калимантан рискът от стихийни бедствия, включително и земетресения, е по-малък отколкото в другите райони на страната. Но поради съображения свързани с лицензирането и регулирането, Terra Power може да предпочете да построи такъв реактор в Китай, а не в Индонезия”, - допълва Юдиутомо.

        “Сега зависи от нас, ще можем ли да облекчим чуждите компании, планиращи да строят АЕЦ по отношение на лицензирането и регулирането на строителството на атомни електроцентрали”, - подчерта той.

Източник: antaranews.com

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари