ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Ростовската АЕЦ се провежда мисия за техническа поддръжка на WANO

26.04.2014

 

От 22 април до края на седмицата в РАЕЦ се провежда мисия за техническа поддръжка (МТП) на Световната асоциaция на операторите на АЕЦ (WANO)

 

 

Темата, която се обсъжда в хода на мисията е “Организация на дейностите в АЕЦ по проследяване и анализ на конфигурацията на оборудването”.

Откривайки работата на мисията, главният инженер на Ростовската АЕЦ Алексей Жуков отбеляза: “По време на предишната партньорска проверка от WANO през 2013 година на нашата централа, беше отчетена голямата актуалност на темата за анализ на конфигурацията на оборудването. Това направление на дейността е от най-значимите за обезпечаване на безопасността на експлоатацията на енергоблоковете. Всеки обмен на опит е важен. Особено на нивото на такива сериозни експерти, имащи колосален опит в тази област”.

МТП е организирана от Московския център на WANO (ВАО АЭС-МЦ). В състава на групата от експерти, която пристигна на РАЕЦ са специалисти в областта на заявената тематика от 5 атомни електроцентрали: Дуковани (Чехия), Темелин (Чехия), Козлодуй (България), Южно-Украинската (Украина) и Балаковскатаусия). Общият стаж на членовете на екипа в областта на ядрената енергетика е над 160 години.

Съветникът от ВАО АЭС-МЦ Сергей Шишкин, ръководител на екипа от експерти, заяви:

“Московският център на WANO подготви и доведе по заявка на РАЕЦ много силна група за техническа поддръжка. Готвейки се за мисията, те се докоснаха и до други свързани с нея теми, които са маркирани от специалистите на централата. Нашата тема обхваща практически всички аспекти от работата на централата от пусковия етап до затварянето и, затова актуалността на темата не е възможно да бъде подценена. Работата в това направление помага да се избягват грешките на персонала и в резултат нарушенията в работата на АЕЦ”.

Работата на МТП започна с представяне на докладите на участниците, които експертите са подготвили предварително, базирайки се на опита на своите централи. След обсъждането на презентациите експертите съпровождани от специалисти от РАЕЦ направиха обход на основните цехове и подразделения на атомната електроцентрала. По време на запознаването си с обекта и от разговорите с работниците те събираха информацията, която им е необходима за анализ на ситуацията и изработване на решения.

Източник: Центр общественной информации Ростовской АЭС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари