ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Министерството на извънредните ситуации (МЧС) на Беларус издаде пълна лицензия за построяване на БАЕЦ

26.04.2014

 

МЧС на Беларус издаде пълна лицензия за съоръжаване на първи енергоблок на Беларуската атомна електроцентрала, се казва в съобщението на МЧС, разпространено в четвъртък

 

“Колегията на МЧС взе решение за издаване на експлоатиращата организация РУП „Белорусская АЭС“ на лицензия за правото да извършва дейност в областта на използването на ядрената енергия и източници на йонизиращи лъчения в частност съоръжаване на първи блок на Беларуската АЕЦ”, - се казва в съобщението.

От МЧС поясниха, че предварително от Госатомнадзор на Беларус е била направена експертиза на документите, обосноваващи ядрената и радиационна безопасност на БАЕЦ.

Тя е извършена от Обединения институт за енергийни и ядрени изследвания „Сосны“ към Академията на науките на Беларус.

В рамките на тази дейност е направена проверка за пълнотата на обосноваването на безопасността на първи блок и съответствието на обосноваващите документи с изискванията на законодателството на Беларус и Русия в областта на използването на ядрената енергия, източниците на йонизиращи лъчения, а също така и на международните препоръки.

Заедно с това специално сформирана комисия от специалисти на Госатомнадзор е направила оценка за съответствието на организационните и технически възможности на предприятието „Белорусская АЭС“ с лицензионните изисквания и условия.

“Отчитайки заключенията за това, че избраните проектни решения по построяване на първи блок на Беларуската АЕЦ са достатъчно обосновани от гледна точка на ядрената и радиационна безопасност, и удовлетворяват изискванията на нормативните актове, съгласно които е разработен проекта, и ще се изпълняват дейностите по съоръжаването му, а също на положителните резултати от направената оценка за съответствие, колегията на МЧС взе решение за издаване на лицензия, която позволява да се пристъпи към основния етап на съоръжаване на първи блок на БАЕЦ”, - отбелязват от МЧС.

Беларус строи на своя територия АЕЦ от два блока със сумарна елекрическа мощност 2,4 GW. Генерален проектант и изпълнител е руската обединена компания ОАО „НИАЭП“ — ЗАО „Атомстройэкспорт“. Стойността на построяването на БАЕЦ възлиза на 44,58 милиарда руски рубли по цени от 2001 година. Към 5 април на строежа на централата са изпълнени около 5% от общия обем на дейностите.

Источник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари