ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Конкурсът за АЕЦ Темелин – ИГРА БЕЗ ПОБЕДИТЕЛ

26.04.2014

 

 

Чешката компания ЧЕЗ обяви, че отменя търга за изграждането на два реактора в АЕЦ „Темелин“. „Росатом“ приема това решение с разбиране, но не губи надежда, че ще вземе участие в развитието на ядрената енергетика в Чешката република.

Планът беше да се избере най-добрият участник в търга през 2013 г. и да се започне изграждането през 2017 г. Енергоблоковете трябваше да са изградени и действащи до 2025 г. Датите за провеждане на търга бяха променяни няколко пъти, като накрая ЧЕЗ реши да замрази проекта. Всички участници в търга бяха уведомени за това решение: консорциум МИР 1200 (инженерната компания на „Росатом“ „Атомстройекспорт“, експериментално дизайнерско бюро „Хидропрес“ и Skoda JS), Westinghouse Electric Co. и Areva NP, които бяха отхвърлени на по-ранен етап в конкурса.

От ЧЕЗ отбелязаха, че през 2009 г. когато е бил обявен търгът, проектът е бил икономически обоснован. „Днес, обаче, възвръщането на инвестициите е напълно зависимо от пазарните цени. Това не означава, че спираме програмата за изграждане на нов реактор. Рискът за нас да не можем да посрещнем енергийните си нужди през следващите 20 години остава. Същевременно, плановете ни трябва да се съобразяват с промените, които подготвя Брюксел. Трябва да се работи в синхрон с държавата, за да се осигури развитието на ядрената индустрия“, отбелязва Дениел Бенеш, главен изпълнителен директор на ЧЕЗ.

Очаква се до края на годината Прага да разработи план за развитието на ядрената енергетика, като за сега не може да гарантира изграждането на централа с ниски емисии на СО2. От „Росатом“ коментираха: „Уважаваме действията на клиента – компанията ЧЕЗ. Разбираме, че проектът за изграждане на АЕЦ „Темелин“ изисква ЧЕЗ да получи държавни гаранции за изкупната цена на произведената в бъдеще електроенергия, и при липса на такива гаранции е трудно за чешкия клиент да стартира прилагането на проекта. От наша страна заявяваме, че след като ЧЕЗ и Чешкото правителство одобрят интегрирания план за развитие на ядрената индустрия в Чешката република, с удоволствие бихме се включили в неговото реализиране“.

Леош Томичек, изпълнителен вицепрезидент на Русатом Овърсийс (компанията, която популяризира дейностите на „Росатом“ в други държави) смята, че това събитие не е изненадало никого. Той казва, че дългосрочните изгледи за икономическото развитие и нарастването на цената на електроенергията в Централна Европа са се променили и клиентът на централата – най-голямата чешка ютилити компания ЧЕЗ, е поискала гаранции от правителството, за да поддържа цена, която да не е под рентабилността на централата, чрез Договор за разлика. По обективни причини чешкото правителство отказва, а това се превръща в основание за отмяна на търга.

Това е само формалната причина, смятат експертите. „Съществува парадокс в чешкия енергиен сектор“, отбелязва Леош Томичек. „От една страна, държавата трябва да въведе в експлоатация нови мощности (крайната дата за пускането на енергоблоковете е 2030 г.), правителството и обществеността подкрепят развитието на ядрената енергетика, но никой не иска да поеме рисковете, свързани с този проект. За ЧЕЗ също е проблем, тъй като компанията, контролирана от държавата, е с 30% частна собственост, като акционерите могат да оспорят всяко бизнес решение, което смятат, че противоречи на интересите им. За да се намери изход от ситуацията, търгът трябваше да се отмени, а процесът трябва да намери формат, приемлив и за клиента, и за инвеститорите“.

Изпълнителният вицепрезидент на „Русатом Овърсийс“ е сигурен, че отмяната на търга не означава, че чехите отхвърлят проекта за нова ядрена мощност. Доказателства се откриват в изявленията, направени от официални източници, още повече, че трябва да се отговори на реалните икономически нужди и на изискванията на Европейската комисия да се затворят въглищните централи.

„В тази връзка трябва да подчертаем, че по отношение на търга, компаниите на „Росатом“, заедно с чешката SKODA JS , са подготвили и изработили детайлна оферта, която напълно отговаря на изискванията на ЧЕЗ. Офертата ще бъде оптимизирана с допълнителни атрактивни опции, които ще й осигурят убедителна конкурентоспособност“, смята Леош Томичек.

Източник: http://rosatomnewsletter.com/issue/39/No-winner-game/

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари