ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


На Иран са необходими още 30 хиляди нови центрофуги за обогатяване на уран

21.04.2014

 

Според съобщението на РИА Новости на Иран ще са необходими около 30 хиляди нови центрофуги за осигуряване на собствените енергийни нужди, включително и за производство на ядрено гориво за АЕЦ.

 

 

“Ако искаме да използваме завода в Натанз за целите на производството на гориво за АЕЦ “Бушер”, ние ще трябва да инсталираме още 30 хиляди нови центрофуги”, - заяви ръководителят на уранската организация по ядрена енергетика Али Акбар Салехи. По-рано от Иран идваха съобщения за намерението му да произвежда собствено ядрено гориво в замяна на руското за единствената в страната атомна електроцентрала.

Сега Иран разполага с 19 хиляди центрофуги за обогатяване на уран: болшинството от тях са от първо поколение IR-1, а има още около хиляда модернизирани центрофуги IR-2m, които са три-четири пъти по-мощни.

В началото на тази година Иран съобщи за разработването на още по-мощен тип центрофуги, които са 15 пъти по-мощни от IR-1. Новата центрофуга развива периферна скорост на ротора 700 m/s при 60 хиляди оборота в минута.

Властите в Иран са уведомили МААЕ за производството на центрофуги от новото поколение. Салехи поясни,че съгласно договореностите на Иран със “шесторката”, които забраняват монтирането на ново оборудване на предприятията за обогатяване на уран, центрофугата от новото поколение ще се използва в медицинския център в Техеран за операции с кръвна плазма.

Подробности: http://tengrinews.kz/near_east/iranu-trebuetsya-30-tyisyach-novyih-tsentrifug-po-obogascheniyu-urana-253565/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари