ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – НВАЕЦ – механизация на процеса по изваждане и вкарване на ротора на турбогенератора

08.04.2014

 

 

За първи път по време на ремонта на ТГ №13 на пети блок на НВАЕЦ е въведена механизация на процеса по изваждане и вкарване на ротора на турбогенератора.

Това позволи да се съкрати времето за операцията до 4 часа при осигуряване на необходимото ниво на безопасност , прецизност и контрол на операциите.

При изпълняване на ремонтните работи по генераторите на АЕЦ операцията изваждане /поставяне/ на ротора на генератора от/в статора е технологично най-сложната и отговорна, защото масата на ротора на турбогенератора ТВН-500-4УЗ е 146 тона, а самата операция се извършва при много малко въздушно разстояние от чувствителната към механично увреждане намотка на статора.

Досега тази работа се извършваше ръчно (шест души избутваха ротора, а още 4 с помощта на подложки го поставяха на съответните точки).

От специалистите по АСК на Уралския филиал на ОАО „Атомэнергоремонт“ беше разработена уникална система за управление, осигуряваща необходимите режими на работа на електродвигателя на количката, измерване на разстоянието до контролния репер с помощта на лазерен далекомер и индикацията им на пулта за управление.

В резултат на това бригадата от 10 души е заменена от един оператор, който с помощта на дистанционния пулт за управление извършва изваждане/вкарване на ротора с точност до 1 милиметър с необходимите технологични спирания.

Сега се планира да бъдат оборудвани всичките филиали на ОАО „Атомэнергоремонт“ с аналогични колички, което напълно отговаря на “Заявлението за политиката в областта на качеството на ОАО „Атомэнергоремонт“.

Прессъобщение на: Отдел зарубежной деятельности и связям с общественностью ОАО Атомэнергоремонт

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари