ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Следващата “студена война” между Русия и САЩ ще бъде в сферата на ядрената енергетика?

27.03.2014

 

Новата студена война, която назрява между Русия и САЩ има потенциал да бъде “ядрена”, но не в общоприетия смисъл.

 

 

Във връзка с кризата с Украйна, последваха дебати за това, ще може ли САЩ да използва природния газ за противодействие на глобалните амбиции на Русия. Все пак, някои експерти твърдят, че реалният фронт на глобалната енергийна битка не е свързан с нефта и газа, а на арената на ядрените технологии.

Москва спокойно пое инициативата да излезе на пазара с 500 милиарда долара за ядрен експорт, чрез строителство на лавина от нови обекти и разширяване на готовите заработва влияние и добра воля в ключови региони по целия свят, докато САЩ все още са в канавката край пътя.

Въпреки своето богатство от природен газ и нефт, Русия предава ядрените си технологии на цяла поредица от държави, включително Унгария, Венецуела, Турция и, което е най-спорно, Иран. По данни на Световната ядрена асоциация, Москва разполага с 37% от новите ядрени обекти в стадии на строителство по целия свят, като същевременно увеличава почти двойно вътрешният обем на производството от АЕЦ до 2020 година.

 “Русия разглежда ядрената енергетика като отличен експортен продукт”, казва Барбара Джадж, бивш председател на UK Atomic Energy Authority (UKAEA), в интервю за CNBC. “Те я използват като част от плана си за превръщане на Русия в реална геополитическа икономическа сила”.

 

Същевременно ядреният сектор на САЩ е в напреднал етап на упадък. Безопасността и икономическите проблеми, в съчетание с бързо растящите доставки на природен газ, който бързо се превръща в един от основните източници за производство на електроенергия. Като вече изтласква ядрените генерации в периферията.

Между другото, търсенето на ядрената енергетика, съгласно прогнозите, ще расте в развиващите се пазари, и даже в някои от най-развитите държави. Три години след мъчителната катастрофа на Фукушима, Япония бавно се готви да рестартира 48-те спрени реактори, и е готова да ги модернизира.

За геополитическия шахматен мач между Вашингтон Москва, някой казват, че най-големият в света производител на ядрени технологии отстъпва влияние, докато е било възможно да се конкурира с Русия, а също така и с други които експортират ядрени технологии.

 

Страните, които се нуждаят от ядрена енергетика често не разполагат с необходимите средства, за да плащат за това“, казва Judge, която е заместник-председател на TEPCO. Като помага на страните, за финансиране на придобиването на ядрени технологии, Русия, и в по-малка степен Китай, “използват парите като лост, за да се отвори вратата„, добави тя.

“Те продават добри технологии в страни, които все още имат нужда от обучение на своите оператори на АЕЦ”, казва Judge. Това е област, в която САЩ могат и са длъжни да се конкурират.

От министерството на търговията на САЩ считат, международният ядрен пазар ще нарасне до 740 милиарда долара през следващото десетилетие, като всеки 1 милиард долара в експорта на ядрени технологии ще донесе в крайна сметка 5 хиляди нови работни места. Институтът по ядрена енергетика на САЩ сочи за наличието на 71 ядрени установки в строеж по света, като други 160 са в “процес на лицензиране или на напреднали етапи на планиране.

Това може да предостави възможност за провайдерите на ядрени технологии, такива като Westinghouse и Hitachi, които имат съвместно партньорство в САЩ с General Electric.

 

Япония е разделена относно рестартирането на АЕЦ.

Даниел Олдрич, доцент, кандидат на политическите науки в университета Пердю, обсъжда поляризираните мнения, в Япония във връзка с плановете на правителството за рестатартиране на АЕЦ в страната.

Критиците, обаче, твърдят, че ядрените технологии могат лесно да бъдат пренасочени за създаване на ядрено оръжие.

Техеран е често подозиран, че под паравана на разработване на граждански технологии се стреми да създаде ядрена бомба, заплаха, която световната общност се стреми да спре.

От друга страна, Пакистан, Индия и Северна Корея нарушиха ДНЯО с помощта на незаконно присвоени технологии, изпълнявайки незаконни програми.

“След като вие изнасяте тази технология без да имате директен контрол върху нея, колкото и безопасно да ви изглежда това всичко може да се обърне за да ви ухапе”, казва Марк Купер, старши научен сътрудник по икономически анализи в Института по енергетика и Околната среда в юридическия факултет във  Вермонт и непримирим критик на ядрената енергетика.

Купер отбелязва, че Китай и Русия “субсидират даже и карантията на своите технологии”, което означава, че частните американски компании не могат да бъдат реална конкуренция.

В доклада си от юни 2013 година, Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) нарича нарастването на ядрения експортен сектор на САЩ “императива на националната сигурност”, отчитайки навлизането на Китай, Русия и Индия, който побеждават САЩ в гражданските ядрени сделки още от 2004 година.

Въпреки това, в документа на CSIS се заявява, че за разлика от държавните субсидирани проекти на Русия и Китай „, американските фирми в момента са в неизгодно конкурентно положение на световните пазари, което се дължи на строгите ограничителни мерки и други не-подкрепящи експортната политика„, казва мозъчния тръст.

За да се предотвратят ядрените измами, САЩ сама осигурява ядрена експертиза чрез „Споразумение 123„, за да 21 страни. Въпреки това, в момента няма споразумения с ключови в търсенето центрове в Азия и Близкия изток-районите, където се очаква ядрената енергетика да се развие, и представляват узрели мишени за руско финансиране. Наблюдатели казват също, че правилата се нуждаят от актуализиране, за да отразят реалностите на пазара.

Без силно търговско присъствие на новите ядрени пазари, способността на Америка да повлияе на политиките за неразпространение и поведението за ядрена сигурност в световен мащаб ще намалява„, се казва в документа на CSIS.

Джейн Накано, сътрудник по енергийната сигурност на CSIS, казва в интервю, че сегашната регулаторна структура на ядрените пазари на САЩ е бариера за директно предизвикателство към конкурентите в световен мащаб. Ядрената технология е доста скъпа в САЩ“, където един блок може да излезе повече от 10 милиарда долара, казва Накано,но в много страни финансирането на строителството на АЕЦ е национална програма.“

И все пак Vermont Law’s Cooper заяви, че за САЩ „би било по-добре да бъде износител на много по-доброкачествени технологии”, и трябва да забравят за класирането им в ядрената игра. Той подчерта, че „в агонията през която ние преминаваме можем да загубим контролът върху технологията. Заслужава ли си риска?“

Автор Javier E. David-http://www.cnbc.com/id/101507755

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари