ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иванка Диловска: Истината за проблемите между трите ЕРП и НЕК е много по-мрачна

26.03.2014

 

 

Истината за проблемите между трите ЕРП и НЕК е много по-мрачна, отколкото се представя, коментира пред БНР Иванка Диловска, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

„Би било добре, ако истината съответства на хипотезата на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, че има три дружества, които са влезли в някакъв заговор и задържат 300 милиона, с което създават проблеми на НЕК, която заради това не може да плаща задълженията си за изкупена енергия от централите. Би било добре да е така, само че за съжаление истината е по-мрачна“ каза Диловска. По думите й още 9-месечните отчети на дружествата от миналата година са показали, че проблемът е по-мащабен.

„НЕК дължеше на същите производители над 1 милиард лева, което е 3-4 пъти повече от тези 300 милиона, за които сега говорим. Проблемът има мащабни измерения и неговото отражение излиза извън рамките на електроенергийната система“, заяви Диловска. Според нея, намаляването на цената на тока над три пъти е задълбочило кризата, но държавният регулатор може да се поправи. Трябва да има няколкогодишен график за повишаване цената на тока и извършване на препоръчаните от Европейската комисия реформи в енергетиката, смята експертът.

Според Диловса, усилията за отнемане на лицензи на електроразпределителните дружества са напълно безполезни и вредни и няма да доведат до положителен резултат. „Дори, ако бъдат отнети лицензи, ще последват много тежки санкции за държавата. Ще загубим пак ние, защото ще трябва да плащаме тези пари. Защитата на инвестициите е много силен принцип в европейското законодателство“, допълни тя.

За да се реши проблемът с милиардите лева дефицит в системата, би трябвало да се помисли за график за постепенно увеличаване на тарифите на електроенергията, който да е публичен. Примерно за пет години, което препоръчваше Европейската комисия и същевременно това да бъде съчетано и с адекватна форма на защита на тези, които имат нужда от енергийна защита. Това всъщност е пътя, по който трябва да се върви, заяви Диловска.

Източник:3e-news

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари