ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – НВАЕЦ-2 – монтажът на АСУ-ТП набира скорост

24.03.2014

 

 

На Нововоронежската АЕЦ-2 се проведе заседание на оперативния щаб с участието на представители на ОАО «Концерн Росэнергоатом», ОАО «Атомэнергопроект», подизпълнителските организации и заводите-производители на оборудването.

Участниците в съвещанието, обсъждайки хода на работите по съоръжаването на централата, отделиха особено внимание на първи енергоблок, пускът на който е планиран за края на тази година.

Както беше отбелязано, сега на обектите на първия пусков комплекс набират скорост дейностите по монтажа на оборудването на автоматизираната система за управление на технологични процеси (АСУТП).

Това е система на много нива, състояща се от множество подсистеми, предназначена за контрол и управление на технологическите процеси при производството на топлинна и електрическа енергия на АЕЦ, а също така за осигуряване на безопасната работа на централата.

Към момента е завършен монтажа на програмно-техническите комплекси (ПТК) на системите за контрол и управление на реакторно отделение (СКУ РО).

Също така в необходимия обем за ключовото събитие «пролив на открытый реактор» б.р. запълване с вода на първи контур при отворен реактор, е монтирана и системата на горното блочно ниво (СВБУ). Подготовката за запълването на тръбопроводите и оборудването, участващи в работата на реакторната установка (РУ) на първи блок беше завършена в началото на февруари тази година.

В най-близко време специалистите ще започнат автономна наладка на ПТК СКУ РО и СВБУ.

В зданията на централния щит за управление и комплектното разпределително устройство 220 kV вече вървят пусково-наладъчните дейности по оборудването на на системите за контрол и управление на електрическата част (СКУ ЕЧ). Въвеждането в експлоатация на СКУ ЕЧ е необходимото условие за подаване на напрежение за собствени нужди (СН).

Нововоронежската АЕЦ-2 е строяща се атомна електроцентрала, разположена в непосредствена близост със старата НВАЕЦ. Строят се два енергоблока ВВЭР-1200/392М с електрическа мощност по 1200 MW. Планира се те постепенно да заменят мощностите, който подлежат на спиране от НВАЕЦ.

Източник: http://www.seogan.ru/na-novovoronezhskoiy-aes-2-nabirayut-temp-raboti-po-montazhu-asu-tp.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари