ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Строителството на американския завод за производство на MOX-гориво се оказва под въпрос

08.04.2014

 

 

Строителството на завода за производство на MOX-гориво (MOX-fuel fabrication facility, MFFF), който трябваше да стане основният обект по изпълнението на националната програма за утилизация на плутония, беше замразено след отказа за бюджетно финансиране от Министерството на енергетиката на САЩ (DoE) за 2015 финансова година.

Пълната сума на бюджетната заявка на DoE е била 27,9 милиарда долара, от тях 11,7 милиарда долара за Националното управление по ядрена безопасност.

 

  NNSA е органът, който отговаря за реализиране на програмата за неразпространение на ядреното оръжие, в рамките на която се извършва утилизация на плутония, а също отговарящ за подържане на ядрения арсенал на страната в безопасно състояние.

От посочените 11,7 милиарда долара се планира 8,3 милиарда да бъдат отделени за подържане на оръжейния комплекс, а 2,7 милиарда за модернизацията му. Съответното бюджетно финансиране на MFFF сега е спряно.

 

 

Заводът MFFF се строи на площадката Саванна-Ривер (щат Южна Каролина) от компанията Shaw AREVA MOX Services по дизайна на френския завод за производство на MOX-гориво Melox. Това предприятие се строи за да се изпълнят задълженията на САЩ в рамките на двустранното споразумение с Русия, според което двете държави се задължават да утилизират 34 тона оръжеен плутоний в MIX-гориво за използване в гражданските ядрени реактори.

Строителството на завода е започнало през 2006 година, пусковият му срок е бил 2016 година. Според последните оценки на специалистите от американската сметна палата (GAO), предприятието ще заработи не по-рано от 2019 година. Строителството му ще възлезе на минимум 7,7 милиарда долара, което е значително повече от планираните първоначално 4,9 милиарда долара. Именно този преразход е станал повод за замразяване на финансирането.

Представителите на AREVA твърдят, че замразявнето на финансирането практически означава прекратяване на проекта.

“От NNSA твърдят, че, съгласно техните анализи, има по-ефективни варианти за решаване на проблема с утилизацията на плутония, и поради тази причина MOX-проектът трябва да бъде спрян. Все пак ние не сме видели този анализ, а бихме искали да получим такава възможност”, - се казва в прес-съобщението на AREVA.

Наред с поисканите 11,9 милиарда долара за NNSA, бюджетната заявка на DoE за финансовата 2015 година включва още 863 милиона долара за научни изследвания и разработки в областта на водещите реакторни технологии и горивния цикъл. Искат се също 97 милиона долара за лицензиране на програмата за малки модулни реактори (SMR).

Старшият вице-президент по връзките с органите на властта от Института по ядрена енергетика на САЩ (NEI)Алекс Флинт, коментирайки бюджетната заявка на DoE, е оценил положително действията на DoE по подкрепа на проекта за реактори с малка мощност, но същевременно е разкритикувал замразяването на проекта MFFF.

“Готовността на завода по производство на MOX гориво е около 60%, затова неговото строителство трябва да бъде завършено”, - казва той.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/03/17/47389

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари