ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът на Чехия даде интервю относно конкурса за АЕЦ “Темелин”

17.03.2014

 

Президентът на Чешката Република Милош Земан в интервю за портала Parlamentnilisty.cz коментира текущата ситуация около конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин”.

 

Той високо оцени изявлението на премиера на републиката Богуслав Соботка за това, че не трябва да се поддават на анти-руската истерия.

“Оценявам и това, че премиерът Соботка осъди Иржи Диенстибер (министър по правата на човека, искащ да се изключат руските компании от конкурса)”, - каза Земан.

“Аз отдавна считам, че конкурсът за дострояване на АЕЦ “Темелин” трябва да завърши без да бъде обявен победител. Той не трябва да бъде отменен, доколкото това би довело до арбитражни искове, трябва да го приключим без обявяване на победител, а за новия конкурс трябва да поканим наравно с Росатом и Westinghouse също и групата AREVA.

“Освен това, като че на хоризонта се очертава още един участник от Южна Корея. Ако се състезават четири претендента, тогава винаги има надежда да се получи по изгодна цена, отколкото когато претендентите са само два”, - отбеляза Милош Земан.

 

Справка

Конкурсът за построяване на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темелин” с перспектива за съоръжаване на още три блока в Чехия ни Словакия беше обявен през 2009 година. Документи за участие подадоха „Westinghouse“, AREVA и чешко-руският консорциум в състав „Шкода-JS“, Атомстройэкспорт” и ОКБ „Гидропресс“.

В началото на октомври 2012 година чешката енергийна компания (организатор на конкурса) изключи AREVA от списъка на участниците поради несъответствие на предложението на групата с условията на конкурса. Групата AREVA оспорва отстраняването си.

Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени не по-рано от края на 2014 година. Засега все още се предполага, че новите блокове трябва да бъдат въведени в експлоатация не по-рано от 2030 година.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари