ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО – Ново съоръжение ще подпомага процесите по демонтаж на старите блокове

27.02.2014

 

 

Във втората половина на м. февруари 2014 г. успешно приключи още един проект на Групата за управление на проекти (ГУП ИЕ-НХ) към ДП РАО – доставен беше телескопичен манипулатор с 3D-платформа, работна площадка с кранова лебедка, 5-тонен кран и палетна вилица.

 Телескопичният манипулатор (телехендлър), който работи с различни прикачни устройства, е необходим за демонтаж на голяма височина и на труднодостъпни места в помещения и на площадки с ограничено пространство и сложна конфигурация. Оборудването изцяло се задвижва с хидравлика и се управлява чрез бордови компютър от кабината и дистанционно. На открито машината ще работи с дизелов двигател, а в затворени пространства – с трифазно електрозахранване.

Телехендлърът ще се използва в процеса по извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения и безопасното управление на радиоактивни отпадъци.

 Модерната комбинирана подемна машина ще послужи при предстоящия демонтаж на баци, тръбопроводи и други съоръжения, които по технологични причини се намират извън обсега на инсталираните в Машинна зала на блокове 1-4 кранове. Част от оборудването, подлежащо на демонтаж, се намира зад препятствия или под кота 0.0, което прави невъзможно използването на обикновени кранове и вишки.

Пълната реализация на проекта – осигуряване на финансиране и провеждане на тръжна процедура по правилата на ЕБВР отне само една година, което е показателен положителен резултат  за ефективна работа на Групата за управление на проекти с европейските институции на фона на доскорошната статистика, според която завършването на един проект, обвързан със сложни процедури от международен ранг,  обикновено отнема 2-3 години.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари