ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДП РАО – Ново съоръжение ще подпомага процесите по демонтаж на старите блокове

27.02.2014

 

 

Във втората половина на м. февруари 2014 г. успешно приключи още един проект на Групата за управление на проекти (ГУП ИЕ-НХ) към ДП РАО – доставен беше телескопичен манипулатор с 3D-платформа, работна площадка с кранова лебедка, 5-тонен кран и палетна вилица.

 Телескопичният манипулатор (телехендлър), който работи с различни прикачни устройства, е необходим за демонтаж на голяма височина и на труднодостъпни места в помещения и на площадки с ограничено пространство и сложна конфигурация. Оборудването изцяло се задвижва с хидравлика и се управлява чрез бордови компютър от кабината и дистанционно. На открито машината ще работи с дизелов двигател, а в затворени пространства – с трифазно електрозахранване.

Телехендлърът ще се използва в процеса по извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения и безопасното управление на радиоактивни отпадъци.

 Модерната комбинирана подемна машина ще послужи при предстоящия демонтаж на баци, тръбопроводи и други съоръжения, които по технологични причини се намират извън обсега на инсталираните в Машинна зала на блокове 1-4 кранове. Част от оборудването, подлежащо на демонтаж, се намира зад препятствия или под кота 0.0, което прави невъзможно използването на обикновени кранове и вишки.

Пълната реализация на проекта – осигуряване на финансиране и провеждане на тръжна процедура по правилата на ЕБВР отне само една година, което е показателен положителен резултат  за ефективна работа на Групата за управление на проекти с европейските институции на фона на доскорошната статистика, според която завършването на един проект, обвързан със сложни процедури от международен ранг,  обикновено отнема 2-3 години.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19