ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Финландия подписаха споразумение за стратегическо партньорство в ядрената енергетика

26.02.2014

 

На 25 февруари в Хелзинки се състоя церемония по подписване на Междуправителствено споразумение между Русия и Финландия в областта на мирното използване на ядрената енергия. От руска страна документът беше подписан от генералния директор на държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, а от страна на Финландия – от министърът на икономиката Ян Вапаавуори, предаде „Интерфакс“.

 

 

В мероприятиятието взеха участие Извънредният и пълномощен посланик на Русия във Финландия – Александър Румянцев, генералният директор на „Русатом Оверсиз“ – Джомарт Алиев, представители на държавните институции на Финландия (Министерство на икономиката, Министерство на външните работи, Министерство на финансите,  Център за ядрена и радиационна безопасност), представители на компании от енергийната сфера („Фортум“, „Фенновойма“ и „ТВО“), а също така и представители на държавна корпорация „Росатом“ и на „Русатом Оверсиз“.  Подписаното споразумение създава правна основа за по-нататъшно взаимодействие между Русия и Финландия в сферата на ядрените технологии.  Документът има важно значение във връзка с постигнатите договорености с компанията „Фенновойма“  за изграждането на АЕЦ „Ханхикиви“.

Проектът за изграждането на АЕЦ „Ханхикиви“ има големи преимущества за двете страни. За Русия – това е признание на руските технологии при проектирането и изграждането на атомни централи, а също така възможност за излаз на енергийния пазар на Северна Европа. Във Финландия проектът ще позволи да бъде създаден нов, безопасен, мощен и екологично чист източник на електроенергия, което в перспектива ще повиши конкурентоспособността на експортните отрасли на финландската промишленост и ще създаде предпоставки за ускорено развитие на северните региони на Финландия.

„Това, че Росатом беше избран за изпълнител на технологията за ядрената енергетика на Финландия, ние разглеждаме като потвърждение на успеха на руско-финландските отношения. Росатом предлага референтен проект „АЭС-2006“, отговарящ на всички „постфукушимски“ изисквания за безопасност“ – отбеляза генералният директор на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко.

„Повече от 30 години Финландия експлоатира безаварийно АЕЦ „Ловииза“, което говори за надеждността на руските технологи. Росатом отделя особено внимание на въпросите на безопасността при проектирането и изграждането на атомни електроцентрали. Убеден съм, че съвместният проект „Ханхикиви“, изпълнен по руски технологии, ще бъде също така успешен“ – заяви министърът на икономиката на Финландия Ян Вапаавуори.

През декември 2013 година бяха подписани три определящи за проекта АЕЦ „Ханхикиви“ документа. Първият бе акционерно споразумение, разписващо отговорностите и дяловите съотношения в проекта. „Русатом Оверсиз“ планира да влезе в състава на акционерите на проектната компания „Фенновойма“ и да придобие 34% от акциите. Вторият договор бе за изграждането на централата, с условията и отговорностите на страните. Росатом ще изгради във Финландия едноблокова атомна централа с реактор ВВЕР по проект „АЭС-2006“, с мощност 1200 МВт. Планира се строителството да започне през 2017 година, като блокът трябва да бъде въведен в търговска експлоатация през 2024 година. Третият договор бе за доставка на ядрено гориво за бъдещата централа, обхващаш първото зареждане и последващата експлоатация в продължение на 10 години.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19