ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американският портал ENGINEERING NEWS RECORD публикува аналитична статия за развитието на ядрената енергетика

25.02.2014

 

 Според източници на изданието, затишието, което се наблюдава при изграждането на АЕЦ в САЩ е довело да загубата на някои навици в сферата на строителството на атомни централи.

САЩ вече не могат да гарантират съотвествие с изискванията към изграждането на АЕЦ и изготвянето на компоненти от високоустойчива стомана и затова позицията на страната на глобалните търгове за изграждането на АЕЦ е неизгодна, отбелязват анализаторите.

Разчетът на финансите е едно от важните условия в конкуренцията между строителните и инженеринговите компании при изграждането на нови атомни електроцентрали, особено в бедните, развиващи се държави, където търсенето на енергия е високо.

Възможно е на американските компании да им се наложи да влагат средстства, за да се конкурират при изграждането на АЕЦ, отбелязват от Института по ядрена енергия във Вашингтон.

 

Аварията в АЕЦ „Фукушима” доведе до намаляване на активността на пазара на ядрената енергетика, но Росатом отбелязва, че сега пазарът се е върнал към бързия ръст и положителното отношение към ядрената енергия.

И това е факт, въпреки че единствената ядрена катастрофа в историята, предхождаща „Фукушима” – аварията в Чернобилската АЕЦ – се случи именно в Русия.

Росатом твърди, че тъкмо благодарение на поуките от Чернобил, тя е станала най-опитната компания в света в областта на изграждането на безопасни АЕЦ.

Като най-забележителното изобретение на Росатом може да бъде посочен „уловителят на стопилката”, с който са снабдени новите реактори – стоманена кухина, охлаждана с вода и запълнена със специални “жертвени материали” потушаващи верижната реакция, която се разполага точно под реактора, за да може в случай на стопяване на активната зона и пробив на дъното на реактора да „улови” изтичащото разтопено ядрено гориво и остатъците от вътрешно-реакторните констукции.

Подробности можете да прочетете на: http://enr.construction.com/infrastructure/power_industrial/2014/0220-russia-moving-to-expand-global-nuclear-power-market-share-.asp

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари