ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – АЕЦ “Фукушима-1” – Реакторът на втори блок остана само с един канал за контрол на температурата

24.02.2014

 

Специалистите от компанията-оператор на авариралата японска АЕЦ “Фукушима-1”, по време на проверка на техническото състояние, са повредили датчик-преобразувател за измерване на температурата в реактора на втори блок на централата.

 

 

Този термометър е един от най-важните измерителни уреди за определяне на степента на охлаждане реакторното гориво, което след стопяването си се е натрупало на дъното на реактора.

Специалистите от компанията по време на техническо обслужване са подали вместо 100 V захранващо напрежение 250 V. За едно денонощие експертите на ТЕРСО са стигнали до заключението, че в уреда е предизвикано късо съединение, съобщава телевизия NHK.

От трите термични преобразуватели, монтирани на реактора на втори блок за измерване на охлаждането на горивото, сега е работоспособен само един. Другият е повреден още през 2012 година.

Горивото, което в резултат на аварията е застинало на дъното на реактора, се нуждае от постоянно охлаждане. ТЕРСО се подготвя да замени повредения датчик, но поради високото ниво на радиацията всички операции трябва да се извършват дистанционно. За планиране, организиране и извършване на такива операции, по принцип, се отделя необходимото време.

ТЕРСО до аварията на АЕЦ “Фукушима-1” беше най-голямата в Япония енергийна компания. И сега тя в монополен режим обслужва цялата централна част на основния японски остров Хонсю, включително, и Токио.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари