ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – АЕЦ “Тянван” – Първи блок преминава на модифицираното гориво ТВС-2М и 18 месечен горивен цикъл

28.02.2014

 

От февруари 2014 година 1-ви енергоблок на Тянванската АЕЦ беше приведен към експлоатация с продължаващ 18 месеца горивен цикъл.

Това стана възможно в рамките на постигнатите договорености между Компанията ТВЭЛ и JNPC за доставка на модернизирано гориво ТВС-2М.

С модифицираните касети е изцяло заредена активната зона на реактора.

Горивото е произведено в Новосибирския завод за химически концентрати (заводът е в рамките на „ТВЭЛ”).

Модифицираните горивни касети (ТВС-2М) имат по-високи потребителски качества и експлоатационни характеристики.

„За повишаване на конкурентоспособността на горивото на „ТВЕЛ”, първото, което се стремим да направим, е да обезпечим високо качество, надежност и ефективност при неговото използване.

Модифицираното гориво ТВС-2М осигурява безопасна експлоатация на реакторната установка с ВВЕР-1000 в продължителни горивни цикли, благодарение на подобрените механични характеристики и повишената ураноемкост.

В резултат на това, е увеличен коефициентът на използване на инсталираната мощност (КИИМ), което води и до увеличаване на икономическата е фективност при експлоатацията на Тянванската АЕЦ” – коментира ръководителят на проекта „Разработка и усъвършенстване на ядреното гориво и активните зони на ядрените реактори” Александър Угрюмов.

От 2014 г., за нуждите на втори блок на Тянванската АЕЦ, модернизираното гориво, с конструкция ТВС-2М, ще бъде произвеждано (сглобявано) вече в Ибинския горивен завод по руска технология и с използването на руски елементи.

Горивото ТВС-2М е успешно експлоатирано в Русия, като сега с него работят всички енергоблокове на Балаковската и Ростовската АЕЦ.

Източник: http://www.tvel.ru/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19