ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Ровненската АЕЦ се готви за продължаване на срока на експлоатация на трети блок

27.02.2014

 

 

През декември 2017 година изтича проектният срок за експлоатация на трети блок на РАЕЦ. За продължаване на срока за експлоатация (ПСЕ) се реализира съответната програма, включваща освидетелстване и квалификация на оборудването и технологичните системи, подмяна на оборудване, съобщават от пресслужбата на РАЕЦ.

Комплексната обобщена програма за повишаване на безопасността (КоППБ) на енергоблоковете на украинските АЕЦ, утвърдена от министерския съвет на Украйна и разчетена за периода до 2017 година, са предвидени 206 мероприятия, отнасящи се непосредствено до РАЕЦ.

Мероприятията отчитат измененията в посока на затягане на изискванията към безопасността. Например, задължителният комплекс от “следфукушимските” мероприятия предвижда изисквания по предотвратяване на надпроектни режими, породени от природни въздействия.

Реализирането на мероприятията, насочени към повишаване на безопасността на енергоблоковете и модернизацията на оборудването, се извършва по време на ежегодните планово-предупредителни ремонти (ППР).

Реализирането на фрагмента от КоППБ за РАЕЦ се оценява на сума повече от 4 милиарда гривни (330 милиона евро).

До сега за ПСЕ на трети блок са извършени 13 от предвидените съгласно КоППБ общо 74 мероприятия.

Част от мероприятията, като модернизация или замяна на конкретно оборудване имат капитален характер. Мероприятията по преоценка на анализа на безопасността, оценката на въздействието на работещия енергоблок върху околната среда се отнасят към аналитичните.

За сравнение, броят на мероприятията по ПСЕ изпълнени общо на първите два блока (ВВЭР-440) беше 155.

“Известно е, че състоянието на енергетиката определя нивото на развитие на държавата, - коментира заместник главния инженер на РАЕЦ по модернизацията и управлението на ресурса Сергей Григораш. ПСЕ на действащите ядрени енергоблокове, при условие, че бъдат доведени до световното ниво на безопасност, което е общопризната практика, позволява да се съхрани съществуващото ниво на електропроизводството в Украйна”.

“Според данни на МААЕ от намиращите се сега в експлоатация 435 ядрени енергоблока, 134 са работили повече от 30 години. Опитът от първите два блока на РАЕЦ и първи блок на ЮУАЕЦ потвърждава факта, че реакторите ВВЭР в Украйна разполагат с достатъчен запас от безопасност”.

Изпълнението на всичките мероприятия по повишаване на безопасността на трети блок на РАЕЦ ще позволи до края на 2016 година да се изготви отчет за периодична проверка на безопасността, съставен по резултатите от оценката на състоянието на зданията и съоръженията, технологичните системи като цяло и техните елементи, квалификацията на оборудването относно мустойчивост на сеизмични въздействия.

На сегашния етап се извършва разработване на програмите и подготовка за реализация на планираните мероприятия, планът за лицензиране на енергоблока и графикът за изпълнение на мероприятията. От миналата година се работи по оценката на техническото състояние на корпуса на реактора, на горния блок, на оборудването, зданията и съоръженията.

Изпълнението в пълен обем на съвкупността от всички планирани дейности ще даде възможност на енергоблоковете-ветерани безопасно да продължат да произвеждат електроенергия след изтичане на проектния срок за експлоатация.

Източник: http://www.atomnews.info/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари