ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Westinghouse – AP-1000® – пускът на „Sanmen-1″ за тази година се провали

17.02.2014

 

Пусковият срок на блока „Sanmen-1″, който е призван да стане първият в света с реактор AP-1000®, отново е преместен.

 

Както е узнало авторитетното американско професионално издание „Nuclear Intelligence Weekly“ (NIW), блокът няма да бъде пуснат, както се планираше, през 2014 година. Новата цел е пуск през 2015 година. Една от причините са поредните проблеми с ГЦП.

 

Старата история на нов глас

Информацията за преместването на пусковия срок на „Sanmen-1″ за 2015 година пред американското издание е потвърдил президентът на „Westinghouse“ Дени Родерик.

Той признава, че ГЦП представляват “известен проблем”, въпреки това добавя, той няма “технически характер” необходимо е само това-онова да се преправи.

Изборът на този тип ГЦП в проекта AP-1000® се отнася към малкото действително иновационни решения. Помпите, които са проектирани от компанията „Curtis Wright“ се произвеждат в нейното подразделение EMD в щата Пенсилвания.

ГЦП-та за AP-1000® са на базата на технологиите използвани в САЩ за подводния флот. Консумираната електрическа мощност от помпите превишава 7000 конски сили. Размерите им са 6,9 на 1,5 метра, при маса 91106 килограма. На всеки блок с AP-1000® са предвидени по 4 такива помпи.

ГЦП-та за AP-1000® се монтират в херметичен стоманен кожух, което ги предпазва при заливане с вода. Кожусите се произвеждат от британската компания „Sheffield Forgemasters“.

Внедряването на иновационните помпи върви много трудно. През 2010 година изданието на китайската корпорация CGN-„Nuclear Power Information Weekly“, позовавайки се на източник от отрасъла, съобщи, че изпитанията на помпите са завършили с провал. По-късно изданието уточни, че са се разрушавали лагерите и е имало повредени волфрамови части на механизмите.

Корпорацията CGN, или така наричаните гуандунци, има предпочитания към клонинги на френските реактори и адаптирането им за китайските условия. Затова вниманието на корпорацията към работата на конкурентите, които са се ориентирали към AP-1000, е оправдано.

Инцидентът е изисквал да се направят изменения в конструкцията на помпите и да се проведат допълнителни изпитания. От компанията „Westinghouse“ тогава тврдяха, че проблемът няма да се отрази на сроковете, в крайна сметка несъществено, и пускането в експлоатация на „Sanmen-1″ и на следващия блок в Китай с AP-1000® -„Haiyang-1″ ще бъде през 2013 година.

От Америка почти веднага поправиха китайците не, пускът на „Sanmen-1″ е възможен само през 2014 година. Но и този график няма да бъде спазен.

 

Некачествените заварки

През януари 2013 година при заводските изпитания на една от помпите, изработени за Китай, е установено ,че от една от лопатките на работното колело се е отчупило парче с размери 3×2,5 дюйма.

Китайците са върнали в САЩ четири от по рано доставените помпи. Компанията „Curtis Wright“ е инициирала арбитражно дело срещу своя подизпълнител „Wollaston Alloys“ от щата Масачузетс, който е допуснал нарушаване на технологията на заваръчните работи.

На 15 август 2013 година компанията SNPTC, отговаряща за адаптирането на технологията AP-1000® в Китай, анонсира, че първите два ГЦП за първи блок на АЕЦ „Sanmen“ са отплували от САЩ и ще пристигнат през октомври в Китай.

На 11 декември 2013 година изпълнителният директор на EMD Грег Хемпфлинг съобщи на инвеститорите, че две помпи се намират на площадката на централата в Китай. Още 2 ГЦП, също за „Sanmen-1″ са готови за изпращане.

 

Не съответстващият материал (прах)

Обаче внезапно от площадката се получи поредната порция тревожни сигнали. Този път те се отнасят за така наречените уплътняващи елементи (thrust runners). Те представляват, сами по себе си, недопускащи преместването на вала при работа в условията на контакт с циркулиращата вода под високо налягане шайби.

 

NIW съобщава, позовавайки се на Родерик, че изпитанията са потвърдили за проектният срок на експлоатация уплътняващите елементи са подложени на “прекомерно износване”. Родерик уточнява, че не става дума за отказ на елементите. Работата е само в “съответствието им със спецификациите”.

Корените на проблема, отново, както и в редица от предишните случаи, се крият в технологията на производството по-точно в коректното изпълнение на изискванията.

При производството на ГЦП за AP-1000® е използван добре усвоеният в американският отрасъл метод за горещо изостатично газово опресоване. При този метод праховата заготовка се подлага на въздействието на високи температури и изостатично газово (обикновено аргон) налягане. Комбинираното въздействие позволява да се отстранят вътрешните кухини и микропори.

Както се изясни, качеството на металния прах се е оказало по-ниско от необходимото, той е бил замърсен с примеси. За напред „Westinghouse“ обещава да засили контрола на качеството относно състава на пресовъчния прах.

Но какво да се прави с вече доставените в Китай помпи? Вариантът с разглобяване на място за замяна на уплътняващите елементи е бил отхвърлен.

Почти всички налични на площадката ГЦП четири броя бяха върнати обратно в САЩ. За преработката са необходими един-два месеца. По двете останали помпи работи комисия.

 

 

Губещата се перспектива

Тъжната история с двукратното връщане на ГЦП за преработка може да постави кръст на желанието на „Curtis Wright“ да продължи дейността си в Китай и да доставя помпи за следващите блокове с AP-1000®.

Към днешна дата компанията има два китайски договора, подписани през 2007 година и отиващи към края на изпълнението си доставка на 18 ГЦП на строящите се 4 енергоблока плюс два резервни. Стойността на поръчката е 223 милиона долара плюс предаване на технологията на китайската компания SNPTC на стойност 70 милиона долара.

Но на следващите блокове с AP-1000 и техните клонинги американците са готови да заменят едновременно три китайски компании, две от които имат европейски партньори -„Shanghai Electric“ (партньор германската KSB), „Harbin Electric“ (партньор австрийската „Andritz“) и „Shenyang Blower Works“.

Важно е, че KSB има собствена разработка на ГЦП, която се предлага за AP-1000®, но в края на краищата не беше включена в редакцията на проекта, предложена за лицензиране.

След завършване на строителството на първата вълна от 4 енергоблока китайците са готови да пристъпят към построяване едновременно на 12 енергоблока с клонинги на такива реактори на 4 площадки. За тях общо ще са необходими 48 ГЦП, плюс още няколко резервни.

„Curtis Wright“ ще се борят макар и за част от тази поръчка: “Нашите хора сега са в Китай, ние разговаряме, объждаме договор, бъдещият договор”. Разбира се, какъв точно договор се обсъжда, от компанията не разкриват.

Не е ясно, дали американците ще успеят да убедят китайските си партньори да продължат да купуват техните помпи, независимо от проблемите с първата партида. косвените признаци свидетелстват, по-скоро за обратното. Така, нито „Shanghai Electric“, нито „Harbin Electric“ са имали намерение да се занимават с ГЦН за AP-1000, но сега, все пак, спешно ще им се наложи да се захванат с тази тема по настоятелната молба на компанията SNPTC.

По предложение на NIW, към този момент Пекин е готов да раздели поръчките за ГЦП от втората вълна поравно между „Harbin Electric“ и американците. Колкото до „Shanghai Electric“, но на хоризонта и се виждат поръчки за ГЦП по проекта CAP-1400 – китайска адаптация на AP-1000 с повишена мощност.

Но за Китай е характерно, че всяко решение може да се измени внезапно и непредсказуемо за страничния наблюдател.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари