ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През април РФ може да достави първите ТВС-К за шведската АЕЦ “Рингхалс-3”

13.02.2014

 

Възможно е още през април Русия да започне първите доставки на „ТВС-Квадрат“ за шведския държавен концернVattenfall („Ваттенфал“), с който има подписан договор за гориво на АЕЦ “Рингхалс-3”, съобщи в интервю за шведското радио Ekot началникът на северно-европейското подразделение на Vattenfall Тур-Бьорн Валборг.

   „Ваттенфал“ сключи този договор, след като се убеди, че “Росатом” предявява много високи изисквания към качеството и безопасността на продукцията си”, - каза той.

Горивната компания „ТВЭЛ“ за първи път в историята си правото на доставка на тестови горивни касети „ТВС-Квадрат“ (ТВС-К) за реактори по западен дизайн и да достави опитна партида на АЕЦ “Рингхалс 3” чрез компанията Vattenfall Nuclear Fuel АВ. Представителите на шведската компания отбелязват, че в случай на успешна опитна експлоатация на „ТВС-Квадрат“, руската „ТВЭЛ“ ще получи шанс да се превърне в един от играчите на шведския пазар за доставки на гориво.

По-рано се съобщаваше, че доставките на горивото в Швеция се планира за първото тримесечие на 2014 година, а през второто тримесечие на 2014 година зареждане.

В основата на конструкцията на ТВС-К е заложен многогодишният опит при разработването, производството и експлоатацията на ядрено гориво за реакторите ВВЭР-1000. В частност, в конструкцията на ТВС-К са използвани тествани и доказали се в ТВС за реакторите ВВЭР-1000 конструкторски решения по скелета и дистанциращите решетки, които позволяват да се повиши експлоатационната надеждност на ядреното гориво за реакторите PWR. Като конструктивни материали при ТВС-К са използвани съвременни руски сплави на основата на циркония.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2014/02/12/46621

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари