ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иран е готов да убеди МААЕ в мирния характер на своята ядрена програма

09.02.2014

 

 

Берхуз Камалванди, официален представител на Организацията по ядрена енергия на Иран (ОЯЕИ), заяви, че Техеран е готов още сега да отговори на всички въпроси на МААЕ, свързани с ядрената програма на Ислямската република.

Според думите му, Иран напълно е изпълнил две от 6-те точки от споразумението за по-нататъшно сътрудничество с представителите на МААЕ.

Този документ беше подписан през ноември 2013 година от Али Акбар Салехи ръководител на ОЯЕИ, и Юкия Амано, генерален директор на агенцията.

В частност, експертите на МААЕ успяха да посетят урановия рудник в Грачин и реакторът на тежка вода в Арак. По три от оставащите точки Иран вече е предоставил на агенцията цялата необходима информация, отбеляза Камалванди, а по последната планира да направи това в близките дни.

Всички условия в споразумението Иран се задължава изпълни до 9 февруари. Поредният кръг от преговорите мегду представителите на МААЕ и властите на Иран трябваше да започнат на 8 февруари в Техеран.

В този кръг на преговорите експертите на агенцията имат намерение да повдигнат въпроса за възможната военна насоченост на иранските ядрени изследвания.

Този въпрос може да се окаже най-деликатният от всички подлежащи на обсъждане. В частност, МААЕ се интересува от военната база в Парчин, където, както считат представителите на агенцията, биха могли да се извършват несанкционирани изпитания.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2014/02/07/tegeran/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари