ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния иска да запази участието на Италия в проекта за разширяване на АЕЦ “Черна Вода”

08.02.2014

 

 Румъния иска на всяка цена да запази неголям дял за Италия, чрез участието на Ansaldo Nucleare, в проекта за разширяване на АЕЦ „Черна вода”, след като проектът за изграждането на два нови раектора беше подложен на китайско „нашествие”. Това заяви министърът на икономиката на Румъния Андрей Джеря в интервю за информационната агенция TMNews, дадено по време на посещението му в Рим.

Преди месец италианската компания Enel напусна проекта. Тя беше един от последните чуждестранни инвеститори, останали в консорциума за изграждането на новите реактори. Сред мотивите за решението на Enel, освен промяната на стратегията на румънското правителство, беше „обременяващото” участие на китайски компании.

„Китай чука на всички врати“ – обясни Джеря, като отбеляза, че макар Enel да е излязла от проекта за разширяването на „Черна вода”, в него все още присъства Ansaldo. „Водим преговори с китайските компании, защото ни е необходимо както финансиране, така и развитие на ядрените генериращи мощности.

Трябва да бързаме и да намерим най-доброто решение, за да осъществим проекта за изграждането на двата реактора и се надявам, че Ansaldo ще останат в него. Ще направим възможното, за да ги задържим при нас.”

Източник: http://www.tmnews.it

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари