ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – първата собствена атомна подводна лодка (АПЛ) тръгва на ходови изпитания

28.01.2014

 

Ходовите изпитания в открито море на индийската АПЛ „Арихант“ започват в близките седмици, съобщава вестник The Economic Times.

Според изданието е завършен поредният етап на изпитанията (приемно-предавателните процедури) и подводницата е готова за започване на ходови изпитания, които трябва да завършат до края на текущата година. През август миналата година се състоя успешното пускане на ядрената енергийна установка на подводницата.

АПЛ от този тип имат водоизместимост около 6 хиляди тона и могат да развиват скорост под водата до 30 възела. Те носят на борда си 12 балистични ракети К-15 „Сагарика“ със средна далекобойност. В бъдеще се планира преоборудването им с ракети “Агни-3” с далекобойност до 3,5 хиляди километра.

Решаването на задачата за създаване на собствена АПЛ е струвало на страната около 2,9 милиарда долара. Имаше съобщения, че командването на ВМС вече има “зелена светлина” да поръча още две подводници от същия клас. В перспектива броят им трябва да достигне до пет.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари