ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ЕС и САЩ снеха част от санкциите към Иран

22.01.2014

 

 ЕС и САЩ снеха в понеделник, 20 януари, част от санкциите към Иран след като МААЕ потвърди, че Техеран е изпълнил изискванията в ядрената област, наложени му от сключените през ноември миналата година женевски споразумения, предава агенцията Al Jazeera.

Смекчаването на санкциите предвижда, в частност, временно снемане на ограниченията за експорт на нефт и нефтени деривати. От Министерството на финансите на САЩ заявиха, че вследствие на изпълнените от Иран начални договорености по ядрената програма, “администрацията е направила необходимите стъпки, за да намали усилията, насочени към по-нататъшно намаляване на продажбите на ирански нефт”.

В публикуваното в понеделник съобщение на Европейския съюз се казва, че Съветът на ЕС “е спрял някой от ограниченията за срок от 6 месеца”. Също ЕС снема забраната за търговия с злато и скъпоценни метали с иранското правителство, държавните учреждения и Централната банка.

Ръководителят на организацията по атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи по-рано съобщи за спиране на обогатяването на уран до 20% на заводите в Натанз и Форду. Изключването и обезопасяването на линиите (центрофугите) е извършено в присъствието и под контрола на експертите от МААЕ.

Източник: http://news2.ru/story/397443/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари