ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Чехия – конкурсът за АЕЦ “Темелин” може да завърши без победител – СМИ

18.01.2014

 

Конкурсът за построяване на трети и четвърти блок на АЕЦ “Темемин”, най-вероятно, ще завърши предсрочно, като няма да бъде определен победител, твърди чешкото списание „Ekonom“ позовавайки се на осведомени източници.

Като причина за това се сочи, че новата правителствена коалиция няма намерение да дава на генериращата компания CEZ гаранции за възвръщане на инвестициите за проекта, които се оценяват на 200 до 300 милиарда чешки крони (7-10 милиарда евро).

Списанието е направило допитване до депутатите в чешкия парламент. Макар в подкрепа на мирния атом да са се изказали 133 депутата, а против 11, само 31 депутата от общия брой (200) са готови да подкрепят даването на държавни гаранции за проекта. Против даването на държавни гаранции са били 98 депутата – тоест, почти половината от народните представители.

Между другото, генералният директор на CEZ Даниел Бенеш многократно заявяваше, че без гаранции от страна на държавата компанията няма намерение да достроява АЕЦ “Темелин”.

Списание „Ekonom“ позовавайки се на 2 източника твърди, че през март или април компанията CEZ официално ще приключи темелинския конкурс без да определи победител.

Определящо, в случая, е отношението на Андрей Бабиш, който като министър на финансите ще управлява 70% дял на компанията CEZ в проекта. Той засега не е изказал окончателното си мнение за съдбата на втората част на АЕЦ “Темелин”, но съобщи, че е възложил анализ относно това, има ли смисъл от дострояване на централата.

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари