ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Йордания – Ръководителят на “Росатом” обсъжда условията за реализиране на проекта за построяване на АЕЦ в страната

18.01.2014

 

Пристигналият на 15 януари в Аман генерален директор на държавната корпорация “Росатом” Сергей Кириенко ще обсъди с йорданските партньори условията за реализиране на проекта за построяване на АЕЦ в кралството.

“През 2013 година Русия спечели конкурса за построяване на атомната електроцентрала и посещението на ръководителя на „Росатом“ ще даде старт на преговорите за сключване в перспектива на двустранно междуправителствено споразумение”, - съобщиха за ИТАР-ТАСС от посолството на РФ в Йордания.

Сергей Кириенко ще бъде приет от краля на Йордания и ще има среща с премиера Абдала ан-Нуссор, но основните преговори ще се водят с председателя на Йорданската комисия по ядрена енергия Халед Тукан.

На страните предстои окончателно да определят мястото, където ще се строи новият обект, имащ стратегическо значение за икономиката на малката държава, разположена в самото сърце на Близкия Изток.

 

 

Ставаше въпрос за построяването на АЕЦ на 25 километра от Акаба, на брега на Червено море, след това за северната част на кралството, а сега вече се разглеждат варианти за строителство в Йорданската пустиня, където има най-ниска сеизмична активност.

Стойността на проекта засега се изчислява на 8 милиарда долара. Централата ще има два енергоблока с обща електрическа мощност 2 GW. Предполага се споразумението за строителството да бъде подписано през 2016 година с перспектива първи блок да влезе в експлоатация в началото на 2020-те години.

Според местните СМИ, за построяването на АЕЦ ще бъде създадено съвместно предприятие, в което йорданската държава ще притежава 51% от акциите, а на руският партньор (“Росатом” или една от неговите компании) 49%.

Конкурсът за строителството в Йордания на АЕЦ с един енергоблок “под ключ” с опция за втори блок беше обявен на 17 януари 2011 година. След аварията на японската АЕЦ “Фукушима-1” йорданските власти изискаха допълнителна информация за осигуряване на безопасността на бъдещия обект.

Йордания, която е силно зависима от доставките на нефт и газ от съседните страни, изразходва над 20% бюджета си за да задоволи нуждите си от електроенергия. В тази връзка построяването на първата атомна електроцентрала е една от най-приоритетните задачи на правителството.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари