ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


И в САЩ изваждат от употреба на лампите с нагреваема жичка

31.12.2013

Около 40% от жителите на САЩ още не знаят, че ръководството на страната е взело решение за изваждане от употреба на обикновените лампи с мощност 40 и 60 W, които до скоро се използваха за осветление от населението. Популярните сега крушки ще повторят съдбата на по-мощните си роднини. 75-ватовите бяха забранени в началото на тази година, а 100-ватовите още през 2012 година бяха извадени от употреба.

Американското Министерство на енергетиката предложи на хората веднага няколко алтернативи: компактни луминисцентни лампи, халогенни лампи и светодиодни лампи. Като един от вариантите хората започнаха да се запасяват с обикновени лампи, които все още могат да се намерят по магазините. От първи януари на 2014 година се спира производството и вноса на обикновените лампи. Разбира се, наличните количества няма да бъдат иззети от магазините.

Според мнението на експертите, даже най-скъпата светодиодна лампа от 25 долара, ще се откупи за 1,5 години експлоатация, като се отчете фактът, че в САЩ един kWh електроенергия струва 11 цента. А икономията в консумацията на електроенергия при същите светотехнически параметри е 6 пъти.

Източник: http://zeleneet.com/v-amerike-vyvodyat-iz-obixoda-lampy-nakalivaniya/20342/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари